haazaa kalaamu robbi

Monday, March 29, 2010

Kisah anak Imam Suyuti (rah)

Assalamualaikum,
Kenal Imam Suyuti?
Emm...pernah dgr semasa dibacakan taklim fadhail nama tu...
Siapa dia?
Seorang ulama besar, muhaddithin...
Apa speciality dia?
Boleh berjumpa Rasulullah SAW dalam keadaan jaga, bukan mimpi...
Sehingga boleh bertanya Rasulullah SAW apakah ini hadith sohih atau tidak!!!
MasyaAllah, tinggi darjat kewaliannya...
Tapi...ada ujiannya...
Apa dia?


Seorang anak yang nakal...
Walaupun beliau ada ramai anak yg bagus2, tapi Allah uji dgn seorang yg nakal ni...
Tak nak belajar agama...
Tak tau nak cerita...
Pokoknya nakal lah...
Sehingga puas dinasihati oleh ayahnya, tak berubah2 jugak.
Kemudian puas di doakan supaya anak ini jadi baik...tak jugak jadi baiknya...
Sehingga...satu malam...
Imam Suyuti berdoa...

YA ALLAH JIKA ANAKKU INI BOLEH BERUBAH JADI BAIK,
KAU PANJANGKAN UMURNYA...
JIKA TIDAK,
KAU AMBIL SAJA NYAWANYA!!!

Begitu sekali doa sang ayah, yg tak tahan dgn sikap anaknya,
Namun dia tak putus2 berdoa...

Pagi esoknya...
Anaknya hilang!!!
Puas dicari di merata tempat...tak jumpa!!!
Wah!Baru di doakan begitu, sudah hilang pulak!!!
Pusing kepalanya...
Cari lagi, tak jumpa...sehingga bertahun2 hilang...

Satu hari,
Dia kembali...
Sudah menjadi seorang 'alim!!!
Rupa2nya, dia pergi berguru di suatu tempat yg jauh...
Akhirnya tamat belajar jadi 'alim...

Begitulah ujian Allah pada hambaNya,
Yg soleh dan 'alim,
Ahli agama...

Kita??
Mungkin tak sehebat itu ujian untuk kita...
Kerana Allah Maha Mengetahui kemampuan kita...
Jadi,
Sabarlah...
Dan tetaplah berdoa untuk anak kita,
Permata hati kita,
Walaupun dia seorang yg nakal...degil...dan macam2 lagi...
Kerana,
Nabi SAW bersabda lebih kurang,
Doa seorang ibu dan bapa,
Pasti di terima Allah...
Yaqinlah...
Tapi jangan putus asa...
Doa lagi dan lagi,
Setiap malam,
Bkn 5 minit...sudah!cukup!
Doa dan doa...
InsyaAllah qabul...

Kisah ini di abadikan di kuburan Imam Suyuti di Mesir buat pengajaran bagi kita...insyaAllah...
Wassalam.

7 comments:

Nurul said...

best baca entry ni. hehehe... mekasih :)

ziarah76 said...

wah wah best nye naik blazer 09 tu, (nak ke mana tu?), cikgu duduk ada style la..


posting ni pula amat bermakna utk saya dan isteri.

Umma-ali said...

Aslm wrbt...

Nurul,jazakillahukhoir...sama2 kacih...

Ziarah76,
Eh eh mcm duduk dlm w/c kot, haha baru perasan...takke mana pun, posing je lepas bdk2 lepaskan gian...
InsyaAllah posting ni untuk ibubapa yg ada kerisauan ummat...

asy_syakirin said...

salam..kisah menarik...huhu...semoga hidayah ALLAH tersebar seluruh alam...kak @ ummie (tak tau nak panggil mana satu..a'sif..) ada award untuk anda di blog saya...wassalam...

Umma-ali said...

wslm,
asy_syakirin,
jazakillahukhoiran jaza'...
thanx 4 the award...
panggil je ummi...mkcik pun boleh,jgn nenek sudahlaa...melampauan!!!
takpandai lah nak memanjang2kan award tuu...sounds like nenek ke ni...korang muda2 bole lah bertukar2 award...takpe i'll try slowly...
insyaAllah...

asy_syakirin said...

ye ummi...insyaALLAH...
takpe...
tak sebarkan takpe..yg penting bukan tuh, yg penting agama tersebar..saje je nak ber'award2 ni...
supaya org yg lalu blog ana dapat klik link2 tuh..ada gak input sket..huhu
insyaALLAH...

sayang ummi, doakan saya dapat jadi seperti ummi dan sekelian karkunah yg istiqomah kelak (bila dah nikah..hehe)

Umma-ali said...

Sayang asy_syakirin,
Assalamualaikum...
Usaha bermula sekarang bkn tunggu bila dah nikah...ummi pun bermula sebelum nikah lagi, alhamdulillah tapaknya lebih kukuh dgn izin Allah...Suami sebagai jambatan untuk kita menuju redho Allah... Kalau tanpa jambatan pun boleh sampai tapi kena pandai berenang dan menempuh ombak badai seorang diri...macam Maryam as.Baiki diri dan hubungan dgn Allah, insyaAllah akn dpt suami yg bakal jadi jembatan yg kukuh...bkn jembatan gantung hehe...ngerii...

haazaa kalaamu robbi