haazaa kalaamu robbi

Sunday, March 28, 2010

3 HARI DI TEMBORO

Assalamualaikum,

Seawal pukul 2.30 pagi selasa saya bangun dan membangunkan suami dan anak2.
Cepat!! Dah lewat ni...
Kami pun bergegas bangun, mandi, solat tahajjud dan solat musafir tergesa-gesa...astaghfirullah...
Masukkan beg2 ke dalam kereta, kami pun mulakan perjalanan menuju rumah kawan di quarters klia, sebab dah mintak dia khidmat hantar ke lcct dan bawa pulang kereta kami tumpang di rumah dia.
Sampai bandar enstek putar2 tak jumpa pulak jln menuju quarters tu...abah ni mamai lagi kot...
Akhirnya jumpa juga, kawan dah tunggu kami, semoga Allah balas kebaikan pada dia, sedang org lain sedap tidur, dia setia menunggu...
Kami pun terus menuju lcct, check-in bags dan menyahut panggilan alam/nature's call...toilet laa apalagi, dah pagi2 mmg routine...
Kemudian sedia untuk solat subuh, lepas solat si adik kecik pulak menyahut panggilan, alahai, tadi control cun...dan toiletnya ada 5 kot, satu je dah masuk islam, yg lain belum...faham tak? Satu je tandas cangkung...
Ramai peminat cangkung, jadi kena que...akhirnya legaa...
Depan pintu, abah dah berkerut dahi, lamanya...kata dia...
Kami pun bergegas lah lepas satu, satu lagi transit...nama dah beberapa kali dipanggil, panggilan terakhir!!!!
Whooosh laju!laju!!!Bak, buk, bak, buk!!!
Ada rezqi kat temboro, tetap sampai, berkata hati ini, kalau takde rezqi...aahh, jgn fikir...
Kesian anak2 dah tunggu kat airport Solo....
Dah dekat 10 kali saya panggil!!! Bebel pegawai bertugas...gate berlepas dah di tutup...
Cepat dia capai walkie talkie rakan dia dan call Airasia, ni ada 8 org lagi...hold on!
Gate pun dibuka balik ... goto gate 75!!! Ok!
Wey, jauhnya mak datuk...bukan jogging lagi, dah macam lumba jalan kaki...
Padahalnya, airasia tetap tunggu, cuma rasa kalau berlenggang, macam tak faham bahasa pulak..
Naik tangga pesawat, mcm nak pecah dada bernafas...masuk dan duduk...
Bismillah, alhamdulillah...
Pesawat pun bergerak, si adik paling seronok dan cemas juga sebab first time naik pesawat, yg lain2 dah merasa...mula2 suka tengok rumah, kereta makin kecil...
(kata ulamak, bila kita usaha meninggalkan dunia, ia semakin kecil macam kita nampak apabila pesawat makin tinggi...)
Bila pesawat bergegar melanggar awan, adik pegang ummi, dan pegang dadanya, kenapa dik, takut!!!
Sakit dada adik berdebar2...hehe ummi senyum je...begitulah first timer...
Tapi yg kakak second timer pun rupa2nya menarik lengan baju ummi...takut jugak ye?

Perut lapar, maklumlah pagi2 biasanya sarapan, dahle tadi lumba jalan kaki...hehe...
Order lah jugak...boleh tahan mahal...nasi lemak, beriani, nasi ayam RM9 each, air hot milo/choc RM5!!!
Makin tinggi kita berada di atas, makin tinggi harganya yek!!!

By the way, kami sekeluarga berenam, dan ada 2 org anak kawan tumpang safar bersama, cadangnya nak pegi belajar, tengok2 dulu...

Sampai di airport/bandara(bandar udara) Adi Sumarmo, Solo. Lama processnya, anak2 kami dah tak sabar tunggu nak jumpa...
Akhirnya lepas...maklumlah,kami berempat semuanya bertutup, nampak mata aje, org2 sana agaknya phobia dgn terrorist...kena cek betul2 lah kami ni...

Van dah siap disewa oleh anak saya, dan kami teruskan perjalanan, hati riang dah ketemu anak2 ku...
Abah kata kita berhenti makan dulu, anak2 kami syor restoran Padang, memang terkenal di merata Indonesia masakan Padang ni enak...
Saya masih kenyang makan dlm pesawat tadi, minum air aje...
Yg lain pun sama, kami ikram anak2 kami dan supir/driver(santri juga) sebab mereka dah menunggu kami dari sebelum subuh...
Setelah menjamu selera, teruskan perjalanan ke Temboro.
Di pertengahan jalan, ada pintu gerbang, selamat datang ke Jatim/Jawa Timur...ooo tadinya Solo di kira Jawa Tengah...

Sampai Temboro, nampaklah suasana berbeza...perkampungan Islam terserlah dari pakaian sunnah lelaki dan wanitanya...
Kami menumpang di rumah kosong milik orang situ, anak saya berkawan dgn anaknya...dah biasa di situ, hp pun simpan di rumahnya, tak boleh bawa ke pondok...
Alhamdulillah 3hari kami menginap setiap waktu makan, dihantar makanan, malu juga...tapi begitulah keadaan, kalau amalkan sunnah, tetamu diberi makan 3hari, sebagai hak, hanya di minta doakan dia...
Tapi kami ada juga beli makanan, hari terakhir, saya masakkan nasi minyak guna beras beriani yg kami bawa sebab di sana takde, anak2 pulak teringin...tapi lupa bawa rempahnya, jadi masak nasi minyak aje...ok la tuu...

Letih memang letih tapi kalu nak tidur je alamat tak dapatlah manfaat dari masa yg singkat tu.Yg lelaki pergilah berjalan2...tinggal kami yg wanitanya mengqodho'kan tidur...zzz..
Hari ke2, pagi2 lagi kami dah mula berjalan kaki ke Trangkil, markas, di situ pondok anak2 saya, dan juga pondok putri.
Mula2 je jalan kaki, tak lama, ada van yg sedia bawa kami dgn upah sedikit...memandangkan si kakak sulung sedang hamil, kami tak sampai hati nak berjalan wpun kalau berjalan lebih byk nmpk suasananya...
Sampai je trangkil, kami yg wanita terus masuk ke pondok putri, disambut oleh santri2 putri yg berkhidmat sebagai penyambut tetamu pada hari itu, kuranglebih 5 atau 6 org semuanya...dgn senyuman manis gadis indonesia, tapi masih lengkap bercadar/purdah tingkapnya...sesekali dibuka bila tiada lelaki sebab ada bangunan yg sedang dalam pembinaan jadi ada pekerja lelaki yg mundar mandir dalam kawasan putri...
Kata mereka, kami khidmat istiqbal hari ini, jadi tak hadir ke kelas...libur/cuti...satu hari saja, esok nanti gantian lagi...Oooh...gitu...
Yg bawa kami melawat katanya santri putri yg tinggal di pondok situ 2000 lebih!!! Tentunya tak semua saling mengenali...senyum saja dia...
Ada dibahagi2kan bangunan untuk yg belajar diniyah, tahfizul Quran dan akademik, tapi diniyah tu semua belajar, cuma yg mahu akademik, tak tahfiz Quran, tapi tetap ada kelas khas untuk Quran supaya tidak dibiarkan anak2 tanpa belajar Al-Quran.
Ada juga bangunan untuk koperasi...kedai jualan...ada bangunan untuk khidmat masak/dapur juga.
Pendeknya lengkaplah untuk anak2 putri di situ kerana mereka memang tak keluar2 dari situ kecuali bercuti atau ada keluarga datang ziarah...itulah dunia mereka...
pondok putri
Dibekali dgn pelajaran iman, dakwah, taklim, ibadat, khidmat dan amal2 nurani dan kesolehan...insyaAllah bakal menjadi warisatul anbiya'.

Habis ziarah, kami pun pulang ke rumah.Rehat sebentar, kemudian datang seorang jiran wanita, bawa kami ke rumah Pak Kiai dan rumah adikberadiknya tak jauh dari situ nak sowan(mengadap) orang2 alim...
Tapi kami hanya dapat sowan kakak kiai saja, isterinya tak dapat, masa tak mengizinkan.
Nak tunggu pun hidayat juga, kalau tak sabar, memang melepas...

Dapatlah juga minta beberapa amalan, mulanya mintakan amalan untuk anak yg hamil, katanya baca surah2 yaasin,luqman, nur, maryam dll tapi katanya surah luqman tu teruskan baca untuk anak wpun sudah dilahirkan sehingga dia membesar, maqsudnya saya harus baca lagi??Iya, setiap anak sekali ...wah, 5 anak 5 kali ulang surah luqman!!!Iya, agar anaknya jadi macam anaknya luqman...jaga solat, taat Allah dan ibubapa...sekurang2nya sekali setiap minggu, bagusnya malam jumaat...
Untuk anak yg sedang belajar, disuruh amalkan setiap lepas solat 11x ayatul kursi dgn bahagian akhirnya yakni walaa ya'udhuhu hifzhuhuma...hingga akhir ayat dibaca 3x setiap kali...boleh dikurangkan 7x ayat kursi kalau tak mampu 11x...kemudian baca 3 Qul, kemudian niat lah belajar untuk redho Allah...ini saya tanyakan sebab anak2 saya ni adakalanya banyak songeh, ada aje halnya yg tak kena di madrasah tu...maklumlah tempat yg baik2 ni, yg dihantar ganggu bkn setan yg lekeh2, yg brutal2 dihantarnya...tu lah byk godaannya...
Alhamdulillah semoga kami dapat amalkan dan sampaikan...

Petangnya kami ke bandar Madiun, beli kain2 batik boleh tahan murah, dan baju2 batik...tak lupa cik abang beli hape(handphone ala blackberry, tapi made in china...ada iras2)...

Esok pagi2 lepas masak2 sikit nak bawak bekal pegi ke Gunung Lawung, memang ditunggu2 oleh anak2 lelaki saya sebab boleh naik kuda...Jauh juga dekat sejam perjalanan dgn van indon yg hidayat...macam tak bongkau je nak panjat tanah tinggi, macam jalan ke genting @ cameron lah...makin tinggi makin sejuk...
Akhirnya sampai juga...hmm nyaman, cuma sesekali terhidu bau air kencing kuda...nyamannn juga hahaha...
Sungguh cantik pemandangan alam ciptaan Ilahi dgn sawah bendang di lereng2, tasik yg kecil dan besar, pepohon hijau...angin dingin dan nyaman...
Tempat perhentian tu tasiknya bernama tasik pasir, tapi lebih terkenal dgn nama tasik sarangan sebab kampungnya yg nama sarangan...tasik asli dan ukurlilitnya kuranglebih 4km dan puaslah anak2 dan abahnya naik kuda mengelilingi tasik...hanya ummi dan kakak yg hamil saja tak naik...yg hamil mmg tak boleh... Ummi??Eh he he... bkn takut tapi dah puas masa kat US dulu, alahai dah tua2 ni... tak payahlaa...
Anak2 semua berkesempatan juga naik speedboat spt dlm gambar, ummi abah cuma bergambar aje... ada lagi satu, depa kayuh bebek/itik macam kat lake garden tu...puas juga mengayuh, lenguh kaki...
Kami solat di masjid berdekatan, woo...sejuknya air nak berwudhu...air gunung...

Itulah dia...malamnya letih tapi tak berapa boleh tidur sebab pukul 2 pagi nak bertolak ke airport dan nyamuk pun satu hal juga, ambik kesempatan nak menyokot darah org malaysia gaknya, kok lain rasanya...enak??

Dan esoknya kami dah sampai malaysia, dgn kenangan manis berjumpa anak2...sedih juga nak tinggalkan mereka especially yg adik tu si Muaz...senyum kelat dia babai kami...nak ikut balikkk, gaknya dalam hati dia... apa2pun saya syukur anak2 saya dapat belajar dalam suasana yg baik, suasana perjuangan agama...
Semoga Allah merestui perpisahan kami di dunia yg sementara ini...

Ya Allah kami telah korbankan dunia anak2 kami, semoga Kau tidak mensia2kan pengorbanan ini...
Aamiin...

Wassalam.

16 comments:

umu6point said...

Assalamualaikum ummi,
doa kan umu punya ank yg lebih ramai dari ummi ye --->> moga nanti pengorbanan umu lebih besar dari ummi.. :)

Umma-ali said...

Wa'alaikummussalam,
Aamiin...Tapi kan anak ummi pun azam mcm tu...nak 10 anak!!! Tapi bila pregnant dahsyat punya alah, hmm on second thoughts...
Allah pasti beri kita apa yg kita mampu...pada ummi, quality is more important than quantity...Kalau mampu dan sihat, lebih ramai lebih baik, Nabi saw kata, baginda akan berbangga dgn banyaknya ummatnya..

Ummu Fatimah said...

Assalam,
Terkesan baca citer Temboro ni. Lain kali kalau akk nk g sana saya nak ikut!!!

Umma-ali said...

Wsalam,
Mudah je, tempah tiket airasia ke Solo, lps tu btau akak, nnti akk btau anak akk, and they will arrange everything insyaAllah... klu rombongannya ramai, bole di sewakan van.Di sana ada ruang tamu untuk penginapan bg wanita berasingan dgn lelaki.InsyaAllah makanminum disediakan untuk para tetamu...ada program suluk(zikir) untuk kaum lelaki sepanjang tahun, untuk wanita hanya bulan2 muharram, rejab dan sya'ban. Suluk pertama 13 hari, zikir 5000 setiap hari. Kemudian 10 hari kalau dapat luangkan masa lain kali...at least once in our life.Katanya after 13 days kalau betul2 tawajjuh, dah takde dunia dalam hati kita...begitu kata maulana ubaydullah, adik khiay uzairon... Tapi kebanyakannya payah nak capai...Ni tasykil juga ni, supaya dgn berkatnya saya pun dapat bersuluk...ni usaha untuk baiki diri secara infrodi, ijtima'i kita kuar jalan Allah...Wallahu'alam.

namaku ina said...

assalamu'alaykum warohmatullahi wabarokaatuh

umma-ali...
pertama tengok foto para bidadari.. langsung senyum sumringah na... subhanallah.... kapan na bisa seperti anak2mu ya umma-Ali??

baca entry ni seolah2 mendekatkan na, bahwa umma-ali pernah berkunjung ke indonesia.. tepatnya di Jawa timur.. ah.. kapan umma-ali akan bersilaturahmi kerumah na?

phobia dengan wanita bercadar,
ye la.. disini sedang ramai berita teroris.. tengok wanita bercadar pun pak polisi sudah bersiaga.. tapi itu tak buat takut wanita2 yg sudah istiqomah dalam menutup aurat secara sempurna , insya Allah :)


hehe..apa rasa makanan padang? umma-ali suka? na pun orangtuanya berasal dari padang ;) hehe

ahlia azharjaafar said...

Sian blaja jauh2..xpe utk agama..insyaAllah Allah bantu.

p/s.. gmbr akak n ank2 tu cantik le. knape maknye duduk kt kepala bot?

Adneen said...

Assalamu'alaikum wbt,
Baru berkesempatan baca this entry...hemm,now I feel terpanggil nak ke situ.Teringin nya nak bersuluk...tp tak layak kut! My BIL, a maulana, is planning to send his son to this place nx year....Maybe,one day, InsyaAllah, when I'm strong enuff to let go, my son pun akan belajar kat sini...Thanks for sharing this,eye-opener indeed!

Ahlia Suhaimi said...

It was me kat atas tu, 'ter' guna id my dotter pulak..

Umma-ali said...

Assalamualaikum,
Ummu Fatimah, ada kesilapan sikit, suluknya untuk wanita, bulan2 muharram, rejab dan ramadhan...

Na, phew bidadari2 ku!!! kembanglah hati mereka baca komen Na ni...semoga jadi ketua bidadari di syurga nanti...amiin!
Mmglah takut org tengok, 4 org yg bercadar ni...tapibiasa2 je tak macam terrorist, nak bawak beg berat pun tak mampu...
Makanan padang memang enak, ummph, macam makanan org negri sembilan di malaysia ni...nampak biasa2 je tapi pedas!!!Bagus untuk jadi pelawas..hehe...nnti ummi kalau berkunjung rumah Na boleh kok makan makanan Padang?

Ahliah azhar,
Omak eh posing yo...dah tuo2 ni nengok yo laa org mudo naik bot, gayat gitu...kubur makin dekat, taknaklah mati tgh syok layan speed boat...

Umma-ali said...

Wa'alaikummussalam ahliah suhaimi,
Semoga Allah pilih kita untuk terus korban diri, harta, masa, zuriat untuk agama Allah SWT...
Thanx 4 ur comment...

Ummi-Dhirah said...

Assalamualaikum,

Bagaimana untuk mendapatkan maklumt lanjut untuk meghantar anak belajar di pesantren temboro?

Bagaimana untuk mendapatkan maklumta lanjut untuk bayt dengan guru murshid dan langsung mengambil Zikir dan bersuluk untuk lelaki?

Jazakallah

UmmuSarah said...

Jazakillah. Seronok dapat pergi tengok keadaan madrasah di sana ye. Smoga Allah pilih sy utk sama dpt pi sane :) Saya x sampai hati hantar anak blaja jauh. Setakat nie, sy azam utk antr blaja kt m'sia je...Doakanlah utk sy yg lemah nie

tahir tampa said...

Assalamualaikum...maaf ya..nak tanya bah..saya tahir dari tawau sabah...kami sekeluarga bercadang nak berhijrah belajar ke temboro...ada sesiapa hamba Allah yang boleh dihubungi disana untuk dapatkan maklumat...insyaallah nak gerak bulan november 2012 ni...boleh emailakn nombor telefon ke mohdtahirtampa@gmail.com...kalo no phone abi-ali..sbb nak bertanya serba sedikit hal temboro...jazakallah khayran

anis said...

Dari airport solo ke temboro berapa jam naik van tu ye? teringin betul nk ke temboro!

yusafa Yunos said...

Salam Ummi,
Mat raya,
Ummi boleh bgtau tak secara ringkat perjalanan dari KL sampai ke temboro tu..yus nak ziarah kawan yus sana..ramai yg study situ :)

zarina md yusuf said...

Assalamualaikum Umma Ali,

Saya Zarina dari Bangi. Mahu bertanya. Masih ada contact lagi di Temboro? Saya ingin wisata relegi macam ummi jugak. Dalam masa yang sama mahu meninjau peluang untuk belajar tahfiz quran di sana. Sekiranya tidak keberatan mohon share maklumat contact person yang boleh dihubungi sekiranya ada. Jazakallahukhair in advance.

haazaa kalaamu robbi