haazaa kalaamu robbi

Monday, October 26, 2009

Alahai...taklim mingguan...

Semalam taklim mingguan kami, guess how many came?Hmmphh...only 4 including tuanrumah.Another one came after the program has finished, orang baru, takpe lah...dia tak tau the exact time.
Beginilah taklim mingguan kami, bkn kami punya je, tmpat2 lain di melaka ni pun lbh kurang sama je...WHY? Tak tau ke ada taklim?Wey, takkanlah tak tau?Itulah satu2nya hari kita dapat berjumpa, bermuzakarah, bertanya kabar, berkarkuzari dll wpun itu bkn tujuan utama taklim mingguan...Org lelaki ada 2stgh jam, ada gasyt, ada khususi,usuli,mesyuarat, dot, dot, dot, and above all, ada malam markas!Depa dpt jumpa dan bertukar-tukar laporan, fikir, dll.Kita punya satu hari je dalam seminggu!!!Taknak rebut peluang ke? Heran juga kalau suami saya pergi pasar malam, katanya selalu jumpa karkun bawa isteri beli2 apa2lah... Boleh pulak ek? Kalau kenduri rumah karkun, atau open house Raya, yg baru lepas ni, ramai yg hadir... Satu ketika waktu kematian seorang karkunah, perghh ramainya datang macam baru keluar dari lubang2...ramai rupanya masturat kita...bagus, tunaikan haq saudara Islam, ziarah kematiannya...Tapi haq usaha agama, haq diri kita yg akan dijemput malaikat maut bila2 masa je, kita tak pikir ke?

Abang malas nak bawa...hujung2 minggu ni,sedap tidur katanya...jawapan biasa kita dgr.>Alaa kak, kejutkanle...hantar kejap bknnya lama 1 stgh jam je.Ptg nanti tidurlah...

Tak dan nak dtglah, sibuk masak tghari, anak suami nak makan...another jawapan.>Masaklah awal sikit, atau masak cincai je laa, goreng2 je...

Hujung2 minggu ni byk kain baju nak basuh, ye laa kita kerja, weekdays tak sempat basuh cadar, selimut dll...>Ai, bknke anakdara jepun(mesin basuh) ada?Sumbat je la, pastu tinggalkan...balik nanti dah siap je tumggu nak sidai je....

Ada kenduri kat kampung, nnti mak kecik ati!>Takkan kenduri tiap2 minggu..Ikram, ikram juga jgn sampai karam...Pegilah lewat sikit kenduri tu, pastu ikram basuh pinggan..habis citer!

Itulah alasan2 biasa yg buat kita tak attend taklim mingguan kita wpun hanya 1 hari setiap minggu tapi kita terlepas dari mendapat rahmat taklim mingguan kita...Ada banyak kelebihan yg dah selalu kita dgr masa slot Fadhilat Majlis.Ada lagi satu fadhilat yg mungkin tak ramai yg tahu...

Masa di India, kami ada buat muzakarah kepentingan taklim mingguan.Fadhilat yg satu ni buatkan saya rasa tak lengkap kalau tak pergi taklim mingguan...

Taklim mingguan ni umpama kepala keretapi, yg ada enjin lah.Taklim harian umpama gerabak2 keretapi. Kalu taklim harian kita sempurna, kita buat betul2, xtra masa, anak2 duduk semuanya dgr, tutup aurat sempurna dll...macam gerabak keretapi yg dihiasi cantik, ada langsir, bersih, kemas, tak busuk, nyaman je ada air freshener...selesa dll.

Tapi!!!
Kalau tak pergi taklim mingguan, yg merupakan kepala keretapi yg ada enjin, maka gerabak yg cantik tadi wpun macam2 ada dan sempurna, dia tak bergerak, statik je!!! Alahai keretapi tak bergerak ni tau kat mana?Haa, dalam muzium tu...

Nak pegi KL naik keretapi yg dalam muzium tu boleh sampai ke???

Haa...fikir2lah wahai karkunah2...bkn kata nak bawa org baru, hok diri sendiri pun tak terbawak, guana nih?

Saya bukan nak pancung orang, pedang pun tumpul nak potong sayur pun tak boleh...

Tapi kita sama2 renung diri kita sendiri, jgn toleh sana sini, juling pulak nanti!!!

Wassalam.

7 comments:

Ahliahnizam said...

Iiskk .....*speechless*. Doakan saya dpt istiqamah pg taklim ye kak ... ya Allah, lemahnya Imannnn ..!!!

karkunah said...

Salam kak,
sohih ape akak gitau tuh...
camtu gak kat umah sya..
wlupun ramai masturat..
tak ramai dtg..
time ni memang lemah usaha agama tempat saya,baik masturat atau laki..
tapi alhamdulillah,
sedikit fikir risau yg nakkan taklim sentiasa ada setiap minggu,
maka ada ahlia karkun sanggup jemput ahlia2 lain yg suami x dpt hantar ats sebab2 tertentu..
kalau x wat camtuh..alamat 2-3 org jela setiap minggu...
insyaAllah kak,
kita sama2 doa,
saya pun sedih gak
dah hujung tahun,tp x de lagi jemaah masturat dtg marhalah saya ni...
b4 this awal2 thn lg ada jemaah..
biasala ujian untuk kaum lelaki@para suami yg busy dunia..maka x dptla terima masturat..
sedih sesangat nih...
semoga Allah ampunkan kelemahan iman kita ini...wallahu alam

umma-ali said...

Aslm ahliahnizam, doa does not require speech...only our hearts speak to ALLAH, insyaALLAH and ALLAH MAHA MENDENGAR...azam dan doa!

Wslm karkunah, biarlah org lain bersedih anaknya tak cemerlang dalam upsr, pmr, spm, dll... Kita sedihkan diri kita dgn keadaan ummat yg tak cemerlang...
Uma taklim rupanya.Mmg byk ujian tp ALLAH dah pilih uma awk, ia satu anugerah dan amanah.InsyaALLAH usaha dan doa agar ramai yg terpilih untuk hadir. Ada seorg tuan rmh taklim di India, laporan dari tetamu yg datang bahawa dia tadah tangan doa agar org datang taklim lps solat zohor sehingga sampai masa taklim!!!Tak turun2 tangan dia, menangis dan berdoa...hasilnya yg dtg sampai ke pintu lif kasut2 tetamu...marhala mana ye?Bole htr jmh masturat nnti insyaALLAH.

ummu zulaikha said...

Assalamualaikum, pada pandangan saya punca kelemahan ini terletak pd kedua2 suami/isteri 1. suami tiada fikir kepentingan usaha ke atas masturat 2. isteri tiada fikir utk maju dirinya sendiri n keluarga (dakwah untk orang lelaki sahaja) 3.Dimorhalah atau di mesyuarat halkah tiada taskil masturat dibuat 4 Kurang atau tiada ziarah(di rumah) diantara masturat dibuat, dgn ini kurang hubungan 5 Kurang doa kpd allah utk majukan usaha

umma-ali said...

Waalaikummussalam ummu zulaikha, benarlah tu...tambah lagi sikit, masturat2 di marhala terutama yg dah berpengalaman kena ada rasa tanggungjawab bersama dalam usaha mempertingkatkan lagi taklim mingguan, bukan serah pada tuanrumah je untuk usaha dan doa. Sama2 fikir dan risau, sama2 doa. Ini taklim kita bkn taklim tuanrumah je...insyaALLAH kita sama2 islah fikir kita.

syukri said...

salam ziarah salam 1 ummat..
berkat pengorbanan akak Allah dah wujudkn taklim kat halqa kami,Keningau, nun jauh di pedalaman..merentasi bukit dan banjaran croker..alhamdulillah, sabtu lepas dah start dan ramai gak datang w/pun rumah agak sempit...sama2 kita doa spy ramai masturat dtg ke taklim mgguan..akak doakan kami dan tahun depan dapat kuar masturat 40hari...doakan kami iman KAMZUR...

Umma-ali said...

Salam syukri, sama2 kita iman lemah, tapi tanpa usaha dan pengorbanan iman tak kan naik2...
alhamdlh semoga taklim mingguan di keningau jadi asbab hidayat seluruh alam, amiin.Salam buat ahliah.

haazaa kalaamu robbi