haazaa kalaamu robbi

Tuesday, October 19, 2010

CERITA IYAZ

Assalamualaikum wrbt...

Ini cerita yg unik...
tak tau cmna nk cerita,
sbb ia pakai body language,
bahasa isyarat...
camna nk buat isyarat kat screen ni?
insyaAllah saya cuba...

kisahnya bermula di sebuah negara Islam,
mungkin kerana kurangnya amalan agama di negara itu,
maka datanglah sekumpulan rahib kristian...
berjumpa raja.
kata mereka , kami ada beberapa soalan.
jika kamu dapat jawab,
kami masuk Islam...
tapi jika kamu tak dapat jawab,
kami ambil negara kamu...
gitulah, ada iras2 cerita nujum pak belalang, kan? kan?

Raja gundah gulana,
tempoh telah diberi...
puas raja bermesyuarat dgn menteri2 yg bijaksana,
namun takde sapa yg sanggup tawar diri...
maklumlah kalau dapat jawab, ok!
tapi kalau tak dapat jawab...
tergadai negara!!!

Tempoh semakin hampir,
raja semakin runsing...
satu hari, raja pakai pakaian rakyat biasa.
keluar dari istana...
berjalan sorang2...
turun bukit, naik bukit, masuk hutan, keluar hutan...
pening kepala dia memikirkan masalah ini...
rupa pun dah x mcm raja lagi...
kusut masai, selekeh, selebet...

jalan, jalan, jalan...
terjumpa seorang pengembala kambing, iyaz.
iyaz menegur raja...
pasal apa lah ko ni,
selekeh je aku tengok...
apa masalahnya...

raja pun beritahu,
aku ni raja negara ni!!!
hahaha! gelak besor si iyaz...
mati hidup balik, tak percaya...
wei, kawan kok ye pun nak tipu,
tengok oranglaa...
betul, kata raja...
mana ada raja selebet macam ko dah!!!
(baca style p.ramlee tau!)

maka raja pun menceritakan hal masalah problemnya...
iyaz pun ngangguk, ngangguk, macam faham benor lah dia...
habis cerita, iyaz pun kata, patutlah ini macam punya selebet jadinya...
raja pun kata,
apakata ko yg jawab soalan2 rahib tu?
(takde rotan, akar pun bolehlaa)
spontan iyaz jawab, no hal...bisaa...

maka temujanji pun dibuat,
eh iyaz ni bior betul...
ya lah org macam dia yg dia tahu kambing, kambing, kambing je...
sebenarnya, dia ni pun tak berapa amik pot, negara nk tergadai ke apa...
tapi on request from the majesty dia sedia sambut takaza...
'inilah barisan kita....' - lagu patriotik sejak saya masih tadika lagi kot...

maka tibalah hari yg dijanjikan...
peserta pun ambil tempat masing2...
rahib pun bersemangat, pasti menang punya laa TKO!!!
sangka mereka...
rakyat semua dah booking stadium, eh, mana ada stadium daa...
cuma...
si iyaz ni plk tak muncul2...
lama mereka tunggu...
raja dah gelisah, kjap2 tengok jam tangan...
rakyat dah berkipas2 panas...
matahari pun dah semakin terik...
rahib2 dok syok sendiri...
nampak mcm nak menang tanpa bertanding....
tunggu punya tunggu....

kemudian muncul lah iyaz dgn secepatnya dia berlari,
tercungap-cungap dan skreeeeeeeettt!!!!
hah dia pun brek, sbb laju sgt tadi...
mintak maaf kat raja...
raja pun legaa...
ye laa drpd kalah tnpa bertanding kan...
raja tanya, awat hang lambat sangat?
ampun tuanku...kambing hamba beranak!
anaknya keluar terus jatuh dalam lubang!
puaslah hamba nak selamatkan tadi...
tercungap2...
ok relax dulu...

rahib punyalah senyum kambing...
eleh si gembala kambing bodoh ni nak lawan dgn kami....
takpe takpe kasi chance...

rahib beritahu raja,
memandangkan lawan kami ni hanya gembala kambing,
kami pun taknak lah bagi soalan2 yg intellectual...
cukuplah kami bagi soalan guna bahasa isyarat saja...
dan jawapan pun pakai isyarat juga...
ngeh ngeh ngeh...habisla ko gembala kambing...
raja pun risau....makar/tipudaya ni, getus hatinya....
pandang ke iyaz...
iyaz kata no prob, bro! huhu...

Tinggg!!!
round one!
rahib tunjuk 2 jari ke atas...macam peace tu laa..
iyaz pun tunjuk 4 jari ke bawah!

0-1...rahib kata betul jawapan iyaz...

Tinggg!!!
round two!
rahib tunjuk 4 jari ke bawah, 1 jari ke atas...
iyaz pun tunjuk 4 jari ke bawah, tapi 2 jari ke atas!

0-2...betul lagi si iyaz ni...

Tinggg!!!
round three! soalan terakhir...
rahib buat isyarat bulatan atas kepala dgn jari telunjuk...
iyaz angkat tangan pegang siku dan isyarat penumbuk!

0-3...habislah kalah, tak dapat takluk negara ni....

yeah yeah yeah...bersorak semua rakyat jelata...
yg paling kuat sorak ialah raja, macam beruk matyeh dia punya lah suka...

tapi wlaupun menang semangat kesukanan raja sgt baik,
dia pun ajak rahib2 tu ke jamuan makan...
sambil makan2 , ditanya, sebenarnya apa maksud bahasa2 isyarat tadi?
rahib pun kata...
soalan pertama, kami kata Allah jadikan siang dan malam - 2 jari tu.
dia jawab, Allah jadikan siang dan malam, langit dan bumi...- 4 jari tu..
soalan kedua, kami kata Allah jadikan alam ini dlm 1 hari...
dia kata bkn 1 tapi 6 hari...
soalan ketiga, kami kata seluruh alam ni siapa yg cipta?
dia jawab Allah yg satu! - tu yg tunjuk lengan tu!
Ohhhh....angguk2 lah raja...

selesai jamuan raja jumpa pulak iyaz,
yg dah puas kena gomol dek rakyat yg amat berterimakasih atas kejayaannya menyelamatkan negara...
bau kambing pun takpe...

raja tanya iyaz, camna kamu tahu jawapan depa tu?
ohh...senang je tuan raja...
soalan pertama, depa kata kambing ada dua tanduk,
saya kata bkn hanya 2 tanduk, tapi ada 4 kaki!!!
huh...kacang je!
yg kedua, depa kata,  bagi kat kami 4 ekor kambing, bole dak?...
(kami tu isyarat 1 jari tu laa)...
saya jawab, jangankan 4 ekor, 6 ekor pun saya bole bagi...no hal...
yg ketiga, depa ni melampau sgt aih, nak semua kambing saya!!!
apalagi! saya pun tunjuk penumbuklah, nak gaduh???
haa tu la, depa mengaku kalah jugak!!!
hahaha...gelak besar lah raja dan rakyat jelata...

hehehe...kotye pun gelak jgn lah terbahak2...
nanti kawan kat sebelah ingat korang dah sewel....
sewel2 iyaz pun selamat negara, raja sayang kat dia...
sewel korang, kena fired dek boss nanti...jgn cari saya...

hmm...begitulah kisahnya...
tak semestinya org yg pandai itu pintar,
dan tak semestinya orang yg bodoh itu bodoh, eh! hapa-hapa laaa....

ok, nak habaq ni...byk ajinomoto tersimbah dalam cerita ni...
maafkan kami...maafkan kami...
saja nak suka suki....

wassalam...

16 comments:

Anonymous said...

hahahahahahaha.....

seorangnenektua said...

memang nenek baca tergelak gelak!ha ha ha opps! masuk lalat!

Umma-ali said...

Salam...kot ye pun korg ni, salam pun xbg...
Anonymous...gelak 6 harkat je...tu dah tujuh tu...
nenek oii, jgn tanggal gigi udah le...

ahliacikgukhairul said...

salam kak.. tergelak sorang dpn komputer bile baca entry akak.. haha.. kiranya Allah bg hidayat dan petunjuk pd si Iyaz tu kan.. ye la.. isyarat sama tp interpretasi berbeza.. hehe

Umma-ali said...

Wslm ahliacikgukhairul...ada sapa2 x tgok awk gelak? kacau kejenya...
gelak, gelak juga...tapi kisah iyaz ni byk pngajarannya, sbnrnya iyaz ni ada sifat2 da'i...ada byk lagi kisahnya yg mana insyaAllah akak akn post slps ni.Yg mula2 ni yg paling susah sbb kan pakai bhsa isyarat? so, phew! dah lepas, nnt akak proceed. Pngajarannya nnti akn di muzakarahkan dlm posting akn dtg insyaAllah...

Bijen M. said...

Salam.
He he he.
Pernah dengar cerita ni.
Best best.
Kesimpulannya tak kiralah siapa pun kita, semua boleh jadi dai'e.
Ha ha ha.
Tak semestinya nak kena pandai agama dulu.
Ye dok?

Umma-ali said...

Salam bijen bkn bijan ea? klu tsilap type nnt jgn marah ea...
you got it right! sifat sedia sambut takaza, upon request from the majesty, tu lah sifat da'e...walau pun tak faham satu habuk...

Bijen M. said...

Salam.
Ha ha.
Bijen nama pena.
Bijan nama panggilan.
Ke ke ke.
Tak faham tak apa Allah kasi faham.
Eh btw dah emel.
Taktau lulus ke tak.
Ha ha.

Cikgu Sue [CS] said...

Assalamualaikum...
hmmm memula susah jg nk paham cite ni..perlukan concentration....hihihihi...neeway ni la d beauty of sign language...hmmm lookig 4ward 4 d next story of iyaz..

**** umuali...parcel yg dihntar ke CS (selangor) dh smpai.terima kasih byk2.ongkosnya akn dkreditkan ke akaun scpat mgkin, InsyaAllah mlm ni.minta maaf byk2, sdikit terlambat.agk sibuk lately.

Umma-ali said...

wslm CS...tak tau kan parcel tu awk yg jd penerimanya...my hubby yg uruskan, kita tlg advertise je...

hijabrockers said...

ehehehehehehehehehehehehehehe

زهرة حلوة said...

Salam.
:) nice story.ta oena dgaq lagi kisah ni..huhuh..syukran eh..

Ishak Zaini said...

Aslmkm..

Ole-ole dari Umma Ali memiliki semangat agama yang tinggi selepas baru balik keluar masturat 3 hari bersama suami tercinta.. Hehe.

Umma-ali said...

Wslm Ustaz Ishak,
Ole2 sebelum kuar 3h...sambung lps blik dr 3h, tmbh smngat!!!
maklumle pngantin...hehe.

Umma-ali said...

oops lupa yg nama tulisan jawi tu...zahrah halwah...betul ke?
thanx for ur comment...welcome...

asy_syakirin said...

assalamualaikum...

cutenyer cerita....hehehe

-like-

haazaa kalaamu robbi