haazaa kalaamu robbi

Wednesday, January 6, 2010

continuing PALEMBANG (recycle)

InsyaALLAH ada masa ni sambung lagi sikitlah...

15.12.09  : Dari Kikim kami terus ke rumah Pak Nasir di Lahat Tengah.(Kenapa highlite Lahat tu?Teringat yg kita suma akhirnya akan ke liang Lahat...).Pak Nasir ni satu2nya masturat Palembang yg kami jumpa pernah pegi IPB...Jadi lumayan jugalah nasihat2 dan semangat ke'joss'an yg kami dapat darinya wpun kami juga semuanya dah pegi IPB tapi low profile lah beb...lagipun wpun dah pegi IPB tapi ilmu ALLAH tu Maha Luas, ada aje yg kita belajar lagi dan lagi...sesama kami pun saling bertukar2 ilmu, give and take bak kata omputih.

17.12.09  : Kami ke rumah Pak Sumargono.Haa nama pun dah tau memang Jawa!! Dokek yo dgn umah Pak Nasir...yg dtg nusrah pun samo yo muko eh...Tapi kampung lain lah, namanya Desa Guga...Haa short form sebenarnya Desa Gunung Gajah...Org Indon ni mmg suka short form kan perkataan...Sumsel tu sumatera selatan...penat bapak2 malaysia mikirkan apa ke bendenye sumsel tu.

19.12.09  : Rumah terakhir di dusun, kampung...Desa Muara Payang,Lahat- rumah Pak Ali.Jauh perjalanannya, berliku2 kerana mendaki bukit dan menuruni cerun...sayup2 hati dibuatnya...hidayat juga sbb ketat/sempit tempat duduknya, memang inilah mujahadahnya negara jiran kita...tapi dapat juga selenggok dua lelap mata ni...Melintasi Pagar Alam, dgn gunung Dempo nya gunung berapi yg tak berapa aktif, tapi masih hidup.Sejuk nyaman, pemandangan yg cantik, sesekali berderau dada bila kenderaan bertembung di jalan yg sempit.Macam nak pegi Cameron Highlands....gitu2 lah...eden tak ponah poie Cameron Highlands tu... Sungai nya masyALLAH cantik dan deras dgn airterjunnya...mmg cantik...Menikmati keindahan alam ciptaan Ilahi...lum bukak bab usaha agama lagi ni.Di sini ramai yg datang nusrah, dgn dibawak anak2 sekali, macam nursery gayanya...Tapi mereka baru2 lagi dan suka nak nusrah, sementelah kami jemaah 40h pertama dari Msia, sebelum ni ada jemaah 15h Msia tapi tak sampai rasanya ke desa2 ni. Jemaah IPB ada datang tapi masalah communication lah pulak...Jadi bila kami datang memang meriahlah org2 sini...apatah lagi kata anak2 mereka, ibu2 ni omongnya umpama Upin & Ipin!?!?Hidayat betul, upin ipin dah sampai dulu daripada kita! Yg dtg nusrah pun hidayat betul sanggup naik spedar motor sejam perjalanan dari Pagar Alam.Cadangnya kami nak ke Pagar Alam tp masalah polisi tak benarkan.Tu yg mereka sanggup dtg nusrah siap ada yg nak tidur sama kami lagi...Depa ni tertib masih cacamerba lagi, maklumlah baru2 jd itu suma kita tolak tepi lah dulu, org tgh joss...Macam kita juga masa mula2 buat usaha dulu, kalau ada jemaah IPB dtg, angkut semua anak2 dtg nusrah, siap tumpang makan lagi, macam kenduri...Tapi baru tak baru depa bila taskil, suaminya 4bulan je...Jgn tanya suami ibu sudah 4bulan, kena ubah soalan, suami ibu sudah berapa kali 4bulan? Ada yg tiap2 tahun 4bulan...Bapak2 Malaysia??Umphh...hehe...jawab, jawab...

21.12.09  : Menaiki bas sewa dari Desa Muara ke Kota Palembang, melalui jalan yg kami lalui sebelum ini, dapatlah tengok keindahan alam lagi...Sampai di Pagar Alam...dok cari2 juga mana gate/pintu pagarnya, hehe, ada karkun yg dah siap tunggu kami nak bawa putar2 naik gunung Dempo dan melawat kebun teh di sana...waduh, sejuk bangat udaranya...dah jalan2 terpaksa cari kamar kecil atau wc(wey sey) atau toilet. Terpaksa 1(bahasa karkun indon untuk buang air kecil, kalau 2 haa yg besar pulak lah).Sempat mendaki 'tangga seribu' yg dari kaki bukit sampai ke kebun teh...tapi sebab kami dah naik bas, jalan2 santai je lah melalui beberapa anaktangga seribu tu...Ada bapak2 msia ambil kesempatan berdating pulak dgn ibunya, ada yg ambil bunga bagi kat aweks(hehe bini laa)...macam2 gelagat org2 angau ni...maklumlah esoknya dah nak naik pesawat pulang. Saya?Ehem...biasa2 je, hehe, org kata control macho cik abg kita, maklumlah amersab...

Hai, cukuplah tu...naik bas semula dan babai kat karkun2 yg bawak kami putar2 Pagar Alam, bkn putar alam tau...Bas menuruni cerun kecik besau hati ni, kita pulak duduk depan, rasa macam kita yg bawak bas, kaki duk menekan brek angin, sia2 je tekan...tak jadik slow pun...kdg2 rasa macam tgh main game driving dalam computer...Jalan di sana memang hidayat, cuma tu aje jalannya dgn anak2 sekolah bermain2 di tepi jalan, kecut perut kita dibuatnya...jalan kampung tehel ni lagi lebar...Bas pun lagi hidayat, tak bertingkap, ada tingkap sliding bahagian atas je dekat bumbung bas...sekali lagilah mujahadah hantu bungkus tak dpt bernafas...dan masa lebih lama pulak, kuranglebih 9 jam!!! Berhenti makan kat restoran makanan Padang.. Nak makan camna, open air, dok bersungut2 macam lebah, faham jugak bapak2 kita, ambilkan kain buat tabir, haa, yg tadinya taknak makan, licin habis...ye laa, masak lomak cili api, ayam goreng...perut dah le lapau dok putar2 Pagar alam tadi.Selesai makan perjalanan diteruskan, dan berhenti sekali lagi untuk solat jamak zhr asr...Yg tadi sedap makan, dah terkinja2 tunggu toilet...hehe sayalah tu...perut tak tahan cili api, apalagi...tak dan sampai kota dah habis buang di perjalanan...

Kuranglebih jam 7 baru kami sampai di Masjid Al-Burhan (markas) dan transit di rumah yg sama iaitu rumah Arwah Pak Yusuf (menantunya, Pak Rafiq). Macam itik jumpa air, dah satu hari duk dlm bas yg bahang... Rehatlah dan esoknya dah nak pulang ke Malaysia, tanah tumpahnya darahku...Paginya kami berkemas2 tapi masih ada program taklim macam biasa sbb flight jam 5 ptg.Tapi bapak2 kami ada program lain...Tawaf KIDAI...ini ciplak program masa haji kat Makkah, lepas tawaf Baitullah, pakat2 tawaf kidai...Biarlah kami pun bukan boleh shopping...pandai2lah cik2 abg cari ole2 nak bawa pulang...

Dalam pesawat airmata bercucuran mengenangkan kelemahan kami dalam buat usaha masturat di sana, byk ketawa dari menangis, banyak cakap sia2...tapi alhamdulillah takde pergeseran...banyak2 kami istighfar dan doa agar ALLAH ampunkan kelemahan kami...dan juga agar hidayat taufiq ALLAH kurniakan kpd masturat2 palembang untuk tambah korban jalan ALLAH...dan hidayat seluruh alam...

Dalam bayan2 kami, ada mention tentang jaulah/gasyt yg pertama Maulana Ilyas suruh org2 mewat buat... Maklumlah mereka ni tak pandai, setelah diberi tunjukajar camna nak buat jaulah, mereka pun berjalan...sampai di pertengahan jalan, masing2 tanya, apa maulana suruh kita buat tadi, semua kata, dah lupa,tak ingat dll...lantas mereka pun berhenti dan layan hisap hoga/cerut.Apabila ulamak2 tengok org2 mewat ni, mereka ketawa dan beritahu Maulana Ilyas...Tapi Maulana Ilyas kata, hari ini aku nampak pintu hidayat yang sudah beberapa ratus tahun ditutup sudah terbuka semula...MasyaALLAH ini lah pentingnya jaulah/gasyt...

Kami sampai di LCCT jam 7, kuranglebih, eh,eh, lebihkurang...dah sampai malaysia, yob! Dah ada yg menunggu kami di terminal dan kami terus ke quarters KLIA di Nilai, dkt tempat ijtimak thn lepas. Kereta kami kebykanya kami tumpangkan di situ dkt rumah Encik Abdul Aziz, semoga ALLAH balas khidmatnya jaga kereta2 kami...dapat secawan kopi kawkaw, kami pun terus ke Batang Benar, Nilai Pajam, rumah Hj Safri selama 3h kemudian ke Taman Ayer Molek,Melaka (melintasi rumah saya tu, dptle jeling sikit...) rumah Hj Hamzah 3h juga dan last but not least ke Taman Sribayu, Alorgajah rumah Hj Shariff selama 2h.

30.12.09  : Sempurnalah cillah kami dgn bayan wapsinya di rumah Hj Jamaluddin Sri Petaling. Jumpalah mereka2 yg sama2 bayan hidayat dulu dan juga jemaah 2bln ke UAE.Kemudian bertemu dgn anak saya yg juga telah sempurnakan cillah masturatnya di Kedah...and then off we went home...HONEYMOON...

Tapi kerja belum sempurna, cillah je yg dah habis...azam next 3 years ada umur akan cillah lagi...well, cillah tak habis, cuma ditangguhkan...medan utama di rumah kena hidupkan suasana iman & amalan masjid Nabawi, 6 pesanan, begitu juga usaha maqomi 5 amal masjid perlu dipertingkatkan... Sampai bila? Nabi saw
bersabda mafhum sehingga kita bertemu di Kautsar...InsyaALLAH...semoga ALLAH kekalkan kita dalam usaha ini.Amiin.

InsyaALLAH jika ada kesempatan, saya cuba coretkan tentang usaha agama di sana dan keperluan2/takaza yg perlu kita sambut di sana dan seluruh Indonesia yg penduduknya 250 juta!!! Lumayan kalau buat usaha di sana...Saya juga syorkan masturat2 Malaysia supaya sedia keluar ke sana bantu usaha di sana... insyaALLAH mujahadah kita di pandang ALLAH...siapa yg dah pergi, tahulah manisnya...

Wassalamualaikum...

6 comments:

ziarah76 said...

saya dan orang rumah azam keluar masturat

Umma-ali said...

aslm, wah bila nk kuar tu?bole bntuk jmh mai mlaka...uma km ni dah 2x jmh jb msuk...

ahlia azharjaafar said...

`Tawaf KIDAI'...hehe, org laki pun kekdg lg terror shoppingnye dr kite.

Manisnye bile klr jmh masturoh ni adalh dlm mujahadah yg dialaminye..

Umma-ali said...

Ha'ah tawaf kidai, jgn tawaf keldai sudah...
Masa di palembang bapak2 malaysia tanya soalan trivia kpd bapak2 sana.Soalannya, dalam dunia ni negara apa yg paling banyak pokok? Puas depa mikirkan jawapannya... Tau tak?Tentunya Indonesia sebab kalau perbualan depa mesti ada 'pokoknya' gini, 'pokoknya' gitu...
Anak Temboro saya pun dah tak bole kalau tak sebut 'pokoknya'...hehe, tapi pokoknya bahasa indon ialah pohon, bukan pokok...aah,apa2lah!!!
Manisnya mujahadah bila dah pulang ke rumah, terkenang2...senyum sorang2 masa memasak, kalau org tak tau dah lain katanya tu... pokoknya begitulah...

musa said...

Cerita2 pengalaman semasa kita wakaf diri dan harta untuk Allah yang benar saperti Puan dan ahli jemaah lakukan adalah lebih baik daripad beribu cerita2 dongeng dan falsafah yang direka sendiri.Sebagaimana kesah sahabat nabi saw, dimana satu sahaja kesah2 mereka adalah lebih baik dan menambah iman kita daripada ribuan falsafah yang dicipta manusia. Oleh itu saya amat suka membaca tulisan sebegini kerana ia menaikkan semangat kita yang membaca disamping menambah kerisauan bagaimana tahap amal agama yang ada pada umat ini masa ini.

Umma-ali said...

Salam musa, jazakAllah sudi membaca tulisan saya, insyaAllah kita tingkatkan usaha dan korban kerana masih ramai ummat yg perlu dibangunkan...

haazaa kalaamu robbi