haazaa kalaamu robbi

Friday, November 20, 2009

ALLAH TUHAN KITA?

Assalamualaikum,
Bizi, bizi, tak siap kemas lagi ni...Alahai, biasalah tiap2 kali nak khruj macam ni la...memang pesen last minit sejak dari sekolah dulu.Nak peksa last minit study, ceh mula2 relax je...esok nak peksa barulah gelabah... Nak bwt assignment pun last minit, nak balik kampung pun last minit packing barang...la ni umur dah 45, memang dah susah nak ubah...nak kuar lusa, satu benda pun tak siap2 lagi...Dah le kena pack kan barang2 suami dan anak2 lagi...Alhamdulillah lah suami kita tu tak banyak hal, biasanya dia pack sendiri barang2 dia kecuali kalau terlalu sibuk, bkn apa, kalu kita pack kan nanti payah dia nak cari kat mana kita letak brgnya dan mgkin ada yg tertinggal...sebab isteri dia ni memang bkn teliti sangat, hehe...Takpe2 esok ada satu hari lagi nak pack, huwaa...biasanya kalau nak kuar masturat, malam tu mmg tak tidur sebab nak kemas... esok byn hidayat mulalah hanyut...pastu kalau suami amirsab, yg mmg biasa berlaku...pujukrayulah...jgnlah bg i program berat2, mata dah tak boleh angkat ni...ceh, macam boleh makan pujukrayu kita tu...masa kuar dia amirsab jmh bkn amirsab kita...silap haribulan hari pertama tu lah kita kena khidmat masak...bkn senang nak taat yob...makan tahun juga...

Okaylah cukuplah tu bebel saya ni, nenektua pun tak bebel, cuma asik pantun je...tak kalah pulak tu...hmm, tabik springgg!!!

Okay cuba tgok title tu, ada fahammm? Kita biasa dgr cerita anbiya, sahabah, tabi'in, auliya', dll, tentang keyaqinan keimanan dan nusrah ghoib...ada tak kita rasa kita pun boleh dapat semua tu sebab ALLAH TUHAN KITA JUGA!!!Bukan TUHAN ANBIYA je, dan lain2 tapi DIA TUHAN KITA, ROBB KITA, PEMELIHARA KITA, YG MENGURNIAKAN HAJAT KEPERLUAN KITA...

Selalu kita kaget dgn kisah2 org terdahulu bagaimana bila berhajat sesuatu mereka minta pada ROBB dan hajat mereka terkabul, tapi kita tak apply dalam kehidupan kita...kita cari asbab dunia untuk dpt apa hajat kita dan dah habis ikhtiar barulah nak solat hajat dll...dah solat pun takde husnuzhon/sangkabaik pada ALLAH, tak yaqin ALLAH bole qabulkan hajat dan doa kita...bila dah qabul pulak kita mikir lagi apa sebab2 yg kita dapat hajat kita...susah betul kita ni nak merasakan kehebatan ILAHI...byk2lah kita ni istighfar, terutama diri penulis yg malang ni...

Kita layan cerita sikit lah nak dapat faham serba sikit bahawa ALLAH memang TUHAN KITA...mgkin ada yg dah dgr cerita ni, karguzari dari rakan2 seusaha yg korban diri harta masa untuk agama.

Satu jmh rijal/lelaki dari Pakistan telah dihantar ke Afrika di kawasan orang2 asli cannibals, haa yg makan orang nuu...eiy, seram...Mereka telah dapat seorang warga tempatan memeluk Islam dgn izin ALLAH. Satu ketika mereka dalam kenderaan pacuan 4 roda sedang dalam perjalanan pindah ke tempat lain...Tiba2 kenderaan mereka terlanggar seekor keldai dan matilah pulak keldai yg malang tu...Tapi yg lebih malang ialah mereka yg melanggar keldai tu, sebab keldai tu milik puak cannibal tadi...mereka datang beramai2 dgn tombak dan lembing, agaknya dgn muka yg ganas, menghurung kereta pacuan 4 roda tadi...bayangkan macam cerita omputih dgn org asli afrika, tapi ni bkn filem tapi kisah benar...

Ketua cannibal ni kata, melalui mutarjim yg dah masuk Islam tu, hukumnya keldai kami mati, kamu pun kena mati jugak...wey, lenguh lutut dibuatnya...Tapi mutarjim tu kan baru masuk Islam dan iman yaqin dia punyalah tinggi, sementelah dgr bayan kisah sahabat yg keldai mati hidup semula tu...dgn semangat josh dia btau ketua puak cannibal tu, nanti dulu, org2 ni TUHAN mereka boleh hidupkan keldai yg telah mati!!!Waduh, apa nak kata, mamat ni sorang dah bukak cerita lah pulak...lemah longlai lah anggota jemaah semua...cemana ni???

Mereka pun bermesyuarat dan amirsab buat keputusan mereka solat hajat mintak keldai ni hidup balik macam kisah sahabat...Ketua cannibal kata, ok, keldai hidup, korang hidup tapi kalau keldai tak hidup jugak, korang pun faham2 je laa...

So, bayangkan solat mereka, mau tak tawajjuh dgn khusyuk khuduknya, solat yg menentukan hidup mati mereka...mereka pun berwudhu dgn sebaik2 wudhu, solat penuh tawajjuh dan khusyuk khuduk 2 rakaat dan akhirnya beri salam pertama, kemudian kedua...

DAN KELDAI YANG MATI TADI BANGUN KEMBALI DGN IZIN ALLAH...

MASYAA ALLAH...

ALLAH TUHAN KITA JUGA...DAHULU, KINI, DAN SELAMANYER...

Doakan kejayaan khuruj kami dgn tersebarnya hidayat sari alam he'...Amin.

Saya mohon maaf atas kesilapan selama saya mula mencoretkan leteran2 saya di blog ni dan mengomen(mcm pandai bebenor) di blog rakan2 blogger sehinggalah ke saat ini...dan jutaan terima kasih pada rakan2 yg telah sudi ziarah blog saya dan memberi komen yg menaikkan jazbah saya yg lemah ni... jazakumullahukhoiran kathiraa...
InsyaALLAH kita bersua lagi, amiin...

13 comments:

Anonymous said...

[url=http://firgonbares.net/][img]http://firgonbares.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]discount oem software net, [url=http://firgonbares.net/]Pro Extended[/url]
[url=http://firgonbares.net/][/url] adobe photoshop clone for mac software with academic discount
adobe creative suite 4 premium best value [url=http://firgonbares.net/]adobe software cheap[/url] kaspersky vs norton
[url=http://firgonbares.net/]educational software game[/url] i buy software to
[url=http://firgonbares.net/]software for academics[/url] windows xp tweaks
logos software discount [url=http://firgonbares.net/]microsoft office 2003 in jacksonville florida[/b]

ahlia azharjaafar said...

Salam Kak. Summernye dtg dr Allah. Allah nk tarbiah kite summer dgn ujianNya. Selalunye dgn ujian susah baru nmpak nusrah Allah. Dgn kesusahan juga kite akn lebih tawajuh pdNya. Kalo senang sikit...hehe hancus.

Slmt berkhuruj di jlnNya. Jealousnye....

Hanisumayyah said...

Salam kak...

Ada gak baca blog akak ni, tapi takdelah tinggalkan komen..malu! tapi dengar akak nak keluar ni rasa terpanggil lak....kak..saya pun nak keluar esok kak 40 hari...tapi dalam negeri jer..doakanlah yer kak..saya ni iman lemah lah hai..baru nak belajar, keluar 3 hari dah 8 tahun..tak meningkat2 gak....ni kira salam perkenalanlah yer..

Anonymous said...

Assalam...
Nak copy story tu..bole tak? Maaf yea..saya ni baru nak belajar2 kefahaman. TQ

izat said...

Assalamualaikum kepada SEMUA pengomen.. Anonymous, kak Ahlia Azhar ( lama kita tak nyembang ye ), Hanisumayyah ( anak saya pun ada nama sumaiyah )dan Anonymous serta yg lain2, saya mewakili kak umma ali nak mintak maaf kepada SEMUA kerana tak sempat nak balas komen. Kak Umma Ali bz malam ni mengemas keperluan khuruj 40 hr palembang. Semoga korban nya dan keluarganya diterima Allah dan semoga kita juga diberi taufiq dan hidayat oleh Allah untuk sentiasa sedia korban masa, harta dan diri kita di jalan Allah swt. Amin..

p/s: Weih lebih2 lak ye penyampai amanah kak umma ali nih..jgn marah tau kak umma ali.

Anonymous said...

[url=http://firgonbares.net/][img]http://firgonbares.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]software store script, [url=http://firgonbares.net/]adobe photoshop cs4 book for mac[/url]
[url=http://firgonbares.net/][/url] buy sell signals software nero 9 crashes system
serial number for filemaker pro 9 [url=http://firgonbares.net/]educational software companies[/url] order software products
[url=http://firgonbares.net/]microsoft software products[/url] windows office software
[url=http://firgonbares.net/]discounted computer software for[/url] buy bartender software
you buy software to [url=http://firgonbares.net/]how to design a package in coreldraw[/b]

merah_s said...

Salam ziarah kembali.. sebentar saja lagi kita akan...

Yard said...

Salam ziarah
minta izin utk link

zarzh said...

Assalamualaikum, doakan agar saya dapat keluar cillah secepat mungkin dengan ahlia saya. Dan doakan juga agar usaha masturat ditempat saya ini (yang hidup segan, mati tak mahu), dapat dihidupkan.

hainur hapis said...

http://blogkarkun.blogspot.com/

hainur hapis said...

http://blogkarkun.blogspot.com/

fiqkofallah said...

ummi,
gaya penulisan semakin lain la..
hehehe..
doakan saya ye,
insan baru belajar dalam usaha dakwah

Umma-ali said...

fiq,
aslmkm,
sama je sbb org yg sama,
ummi pun masih belajar,
sama2 kita doa mendoakan semoga dipandang Allah.

haazaa kalaamu robbi