haazaa kalaamu robbi

Saturday, February 27, 2010

SEKADAR RENUNGAN 2

Assalamualaikum warohmatullahi wabarokaatuh...

Sidang Jumaat sekelian...eh, eh, he, he, saja2 je...

Dah malam, apa nak bersidang lagi yek?Parlimen pun dah tutup...

Nak cerita...

Siang tadi kami ada kelas agama (weekly)...
Tapi ustazah tak dpt hadir sebab babynya demam...kecian...teringat saya masa ada baby dulu,
Memang amat letih kalau anak demam...malam tak tidur lena...itulah pengorbanan ibu...

Dah ustazah tak dtg, suami saya pun lantik saya jadi ustazah bidan terjun!!!
(Namaku Ina, jangan silap lagi dong!Kok letih ummi mahu bagi penerangan...hihihi...)
Lagipun kelas agama ni kat rumah saya, atas usaha suami saya yg tercintan cintun ni...
Ikram makcik2 kampung ni...(by the way, kelas ni untuk wanita je, lelaki ada byk majlis ilmu di masjid).

Well, apa lagi kita pun terjun lah...
Isyhh!!!Dah lama gian nak dakwah makcik2 ni...kalau ada jemaah masturat kita ajak pun taknak datang!
Ermmm...allergic kot dgn tabligh...xpe, xpe, kita pusing kot lain...pi mai, pi mai, tang tu juga kita pekena...

Jadi, mula2 tadi sama2 solawat 3x, then saya baca kitab fadhail amal.
2 bab je, bab kalimah toiyibah n bab solat...
Huargghh!!! Berair mata makcik2 tadi...
Ngantuk!!!Bukannya ape...buat suspen je laa...
Ye laa kalau saya yg mendengar pun ngantuk juga sebab kul 3 ptg masa untuk khailullah/siesta..
Tapi dah kita baca, ehemm suara kena lantang sikit lah...duk kampung takpe, rumah jauh2...
Jangan melolong macam tarzan sudahlah, satgi org panggil bomba, ingat ada ular!!!

2 hadith cukuplah...takut berdengkur pulak kawan...
Lepas tu, saya buat muzakarah cakap kebesaran Allah...ni yg best ni...
Puas jugaklah makcik2 ni nak perah otak mikir kebesaran Allah, semoga Allah pandang usaha mereka...
Maklumlah...tak pernah buat.
Ada sorang tu muda dari saya, jadi cepat sikitlah dapat tangkap...
Yg selebihnya sayalah kena byk beri contoh2 kebesaran Allah...
Tapi kira ok lah, maklumlah first timer...

After that, sebagaimana syor cik abang saya suruh muzakarah adab masak n adab makan...
Dah masak, kenalah makan ye tak? Jadilah siaran langsung terus menerus dari angkasapuri...
Dah meraban dah akak ni...seronok punya pasal!!!

Seronok buat adab masak tadi...kita pun ada yg lum dpt amal...
Diorang lagi laa melopong...dok sebut, o...patutle, patutle...
Bukan apa kita beritahu masa masak banyak zikir, baca surah2 AlQuran yg mudah2 dan dah hafal tu,
supaya yang makan masakan kita akan dapat lembut hati, tingkatkan amalan bla,bla,bla...
Tapi kalau masak dok berleter, marah anak2...nanti yg makan dapat sifat pemarah, kuat bergaduh dll...
Lepas tu buka cerita wali Allah yang boleh solat atas permukaan air tanpa tercebur dalam air tu...
Disangkanya amalan dia yang jadi asbab...rupa2nya isterinya yang setiap kali nak masak ambil wudhu dulu..
Dok eksyen sangat, bini pun hangin juga!!!
Dia pun ngetest sekali tak berwudhu masa masak...
Tiba2 suami pulang ke rumah kuyup!!! Hari ni abg solat cam biasa atas air tapi terceburrr!!!
Haa...tu laa, dok eksyen sangat...
Alaa adik2 oi, ni ayaat akak lah...bkn ayat si wali dan isterinya...
Sesekali kita buh ajinomoto, kannn....

Tu lah puncanya 'patutle, patutle...' tuh!!!

Selesai masak kita pun masuk bab adab makan...
Ini diorang dah biasa dengar, cuma bab makan buah dulu tu, bukak mata sikitlah diorang...
Lagi satu bila nak tambah kuah atau nasi, cedoklah dgn tangan kanan...
Aaa...ni susah sikit nak buat...nanti orang geli katanya, ngotorkan sudu...
Ah, senang kita buh siap2 lauk, lebihkan sikit, tak payah tambah lagi!!!
Muahahaha...alahai, makcik...makcik...tak kira le dahhh...

Alhamdulillah,
Semua sepakat, lain kali kalau ustazah mc, ko yang ngajar !!!????
Emm??? Aaaa???
Kok selalu kena terjun ni Na...tolong ummi!!!
Semoga Allah bantu, niat kita supaya Allah tingkat usaha di kampung kami dan seluruh alam...
Insya Allah bila ada jemaah masturat dtg rumah dapat ajak mereka...
Yang baru lepas, jemaah bangladesh mai, 2 mkcik hadir...ok la tu, kannn...
Don't be gelojoh mannn...
Man, man, maa...(bahasa cina ni maksudnya perlahan-lahan...ciplak dari anak saya...hehe)

Tapi kan, dalam ramai2 (or sikit2) yang hadir tadi, ada seorang yang dah dapat hakikat...
Katanya, lebih sedap belajar di rumah ni daripada di surau!!!
Hisyyhhh!!! Terjah yang lain2...
(Hehe...yang ngajar ni pun tak pernah jejak surau untuk majlis ilmu...tak pakai tabirlah yang...)
And on top of all, yang dapat hakikat tu ialah kakak/makcik yang kurengg sikit...
It's a wonder...

Pernah saya dengar bayan Kiai Uzairon dari Temboro mengisahkan seorang kampung yang agak kurang akalnya, bukan mental, tapi 'bodoh,bodoh' kata orang kita...
Suatu jumaat dia berjalan kaki pergi ke masjid yang paling jauh di hujung kampung, padahal masjid yang berdekatan ada...
Bila ditanya, mau ke mana ni? Ke masjid anu... Waduh, kok jauh mau jalan... Nggak apa, biar banyak pahalanya... Iya, senyum aje yang mendengarnya sambil geleng2 kepala...


Tapi ternyata yang kurang akal, atau kurang waras itu lebih waras dari yang lain...
Sesampai di masjid yang jauh itu, dia langsung solat tahiyyatul masjid...
Lalu meninggal dunia semasa sujud!!!
SubhanAllah, masyaAllah...

Ini lah kita kena selau renungkan....
Adakah kita sudah cukup waras/sioman untuk mendapat hidayat taufiq dari Ilahi...
Laa haula walaa quwwata illa billah...

Wassalam...

17 comments:

Nurul said...

Saya ketawa sorang2 ni. Hehehe... Entry ni sungguh cute! :)

Cikgu Sue [CS] said...

assalamualaikum w.b.h

teruskan usaha sis...InsyaAllah...hidayah milik Allah...Dia boleh beri kpd sesiapa yg dikehendakiNYa..betul x?

rasa teruja pula nak g ta'lim...sedang bertatih untuk masuk ke dunia tabligh ni...baru 2 minggu jd aliyah...suami sdg khuruj...rasa biasa sahaja lepaskan dia khuruj walaupun ikutkan hati xnak berpisah...rasa hairan, orang lain pula yg tlg 'risau' bila suami nk keluar...sdgkan yg dtinggal tu rasa ok jer... heheheh...manusia..manusia...

Umma-ali said...

Aslm wrbt,
Nurul,
Kalau n3 cute, yg menaip n3 ni lagi cute!!!kan, kan, kan???
Anyway, jazakillahukhoir...

p/s ada sapa2 tak dgr awak ketawa? malam2 pulak tuh!nanti lain di fikirnya...sht ke tidak si nurul ni...kwang3!!!

Wslm wbrt,
CS...tahniah kerana telah dipilih Allah untuk sama2 terjun dalam usaha atas iman dan amal...lepas ni ikut kuar masturat pulak, k? Takpe org lain yg risau, semoga Allah tukar risau itu kepada risau atas ummat...kira ok lah awak rasa biasa je lepaskan suami keluar... jangan mogok macam izat..hehehe, sori ya izat, lama tak update blog, rindu dgn celoteh awak...
Jazakillah CS sudi ziarah blog akak.By the way, my beloved hubby pun sdg kuar 3h ni...samalah kita...

seorangnenektua said...

Orang tempatan memang suka kalau kita cerita bab bab fadhilat ni. paling suka kat sini bab uncang!. Fadhilat adab ambil dan masukkan duit cara sunnah dan doa ambil dan masukkan duit.

emm...rasa bebaloi gak sambil sambil tu kat sebelah sediakan uncang untuk jualan!

Astargfirullah hal azim!.Nenek kena taubat kerana dah lari maksud!
tu la...lama tak keluar...ok la nak gi nusroh. iman dah lemah hu hu hu

Umma-ali said...

Salam Nek,
Huhuhu....
But it's a good idea...acewaah...
Istighfar2!!!
Kami tak ambik bayaran pun kat depa ni, FOC, tgkap habis!!!
Semoga Allah pandang usaha kami...
Aamiin...

Bestnya dapat nusrah jmh...kat melaka ni ada jemaah dari seremban dan jemaah local.Tapi i tak dapat nusrah laa dah cik abe khuruj...
Tu le ngadap dinding ke5 ni...

Cikgu Sue [CS] said...

hmmm...tq ummu ali bg semangat pada saya...xleh g masturat lg coz majlis ta'lim pn lom pnah g lg...kena ikut tertib kan...hmm sy pn masih baru...byk kena blajar...tp insyaAllah azam tu ada...jk Allah pilih mgkin ct sekolah nnt...doakan yer...

namaku ina said...

assalamu'alaykum warohmatullahi wabarokaatuh

terkejutlah Na baca entri ummi kali ini... ada sebut2 namaku ina didalamnya... kali ni, tak silap lagi la dengan si bidan terjun :D

tapi masih ada yg na tanya ! (haa..siap2 lah ummi :D)

kelas agama ni sama kah dengan taklim mingguan? dimana jemaahnya adalah para masturoh?

Na jarang hadir majlis ilmu yg dibuat di surau.. mahu datang pun malu.. karna jemaahnya sudah Ibu2 semua.. (ish..alasan aja ya..) jadinya, Ibu Na yg sering datang..

Umma-ali said...

Wa'alaikummussalam wrbt Ina,
Haa dah pandei dah!Bisa dtg sini..ngobrol2...huhu...
Kelas agama, merangkap farduh 'ain dan sedikit2 bljr tajwid...seminggu hanya sekali, jadi lambaat perjalanannya,dan ustazahnya sering tak dpt hadir atas sebab2 tertentu...iya lah, part time...dia full time jadi ustazah di sekolah yg sama dgn suami ummi.
Tapi mkcik2 yg dtg begitu ghairah sehingga ummi kasihan bila ustazah tak dtg, ummi terjun juga macam hari tu!
Di surau dan masjid ada juga majlis ilmu tapi yg ngajarnya ustaz, tentunya ada kekok sikit kalau nak soal tentang hal2 wanita, kan? Ummi sendiri tak pernah hadir kerana waktunya selepas solat fardhu, dan ummi lebih selesa solat di rumah.Lagipun makcik2 akan angkat tabir/tirai dan nampak terus si ustaz...bkn fitrah saya begitu...
woopy!!! panjang lebar jwpn ummi ye!

Cikgu Sue,
Aamiin, semoga Allah pilih CS untuk khuruj cuti nnti...meanwhile buatlah taklim rumah dgn istiqomah, pergi taklim mingguan..
Tapi nasihat saya, jgn pandang keburukan...sbb ada segelintir org baru yg hadir taklim mingguan, matanya mencari2 kelemahan dan keburukan, langsung itu yg di bawa pulang...dan tak nak dtg lagi...
Keburukan ada dimana2...dalam mata ada tahi mata, dalam hidung ada tahi hidung, begitu juga telinga... tapi kalau di cari yg tahi, takkan nampak mata yg cantik, takkan nampak hidung yg mancung...Niat untuk islah diri, cari ilmu, fikir ummat, dapat yaqin dgn janji2 Allah... Akak pasti CS tentu ada keinginan2 yg baik gitu, kan!InsyaAllah...

namaku ina said...

ah..ummi.. na ada questions.. pasal fiqihnya wanita, ingin tanya lewat blog ini.. malu lah nanti jadi tau siapa yg bertanya...

Nor said...

Salaam Umma-Ali,
thanks for following my blog...sebenarnya setiap kali ada new follower sy merasa sgt serba-salah kerana I really think my blog is not worth following. Update sangat malas dan asyik cerita benda sama je. Unlike yours...you write good stuff, keep it up and please pray for me too so that I can ikram my neighbours like you do. Best nya dpt buat majlis ilmu kat rumah sendiri dan dpt invite neighbours...dah tertunai hak mereka!!

Nor said...

oh ya...actually I've been here many times before cuma tak penah letak komen....saya ni blog yg popular2 jarang letak komen,takut org trace my link..ireally like to remain relatively unknown....yes, i'm weird like that!

Umma-ali said...

Assalamualaikum wrbt Ina, yg menanya kok lebih arif dari yg ditanya...walaubagaimanapun, ummi sedia membantu mana2 yg bisa...x tau kita tnya yg lebih arif, ya!

Wsalam Nor, oh hi wierdo!!!huhu...
First time bc ur n3...really nice...ada fikir tinggi untuk anak2, wpun hanya 2 org yek?Akk ni ada 5, tu laa baru dpt free time surfing the internet, since all are in madrasah now, except yg sulong dah kawin, directly after she completed her 'alimah course. Complain je b4 kawin aritu, ummi ni kita tak dapat nak lama2 duk dgn ummi, dah kena kawin...hehehe.. Xpe, dah kawin sok, mesti x nyesal, kan...lagipun dah jodoh cepat, redho je laa...
And insyaAllah our next plan nak bawa another daughter kuar masturat jugak maybe next month...
Guess what?Akk pun teringin nk buat n3 about my children lah... kire copy cat ni tp bkn copy dog... hehe...

namaku ina said...

wa'alaykumsalam warohmatullahi wabarokaatuh

(terkejut dulu baca balasan komen ummi pada nor.. Eeee~~ anak Ummi dah ada yg kawiiin??? subhanallah.. na kapan ya ummi??? :D)

Mau tanya pasal hukumnya wanita sedang kedatangan 'tamu' tiap bulan tu. Imam syafi'i kata, haram hukumnya wanita ini hadir ke masjid kecuali utk sekedar lewat saja.. apa jadi kalau dia itu musholla?

Ummi tau musholla? tempat lebih kecil dari masjid tu Ummi..

Apa sama hukumnya? haram juga kita kesana?

Umma-ali said...

Salam Na,
Sudah bersedia kawin?InsyaAllah cptlah jodohnya nanti...Anak ummi tu sudah 20 thn, ops skrg sudah masuk 21 lah ya sudah masuk thn 2010 ni...
Musholla kalau di sini kami panggil surau, di palembang namanya 'langgar'- pelik bunyi nya bagi kami...
Ya, ummi dulu pun pernah bertanya soalan begitu, jawapannya, jika hidup amalan solat fardhu berjemaah 5 waktu, maknanya tiap2 5waktu ada yang solat berjemaah di musholla itu sudah dikira sama, memang tidak boleh duduk di dalamnya kecuali lalu/lewat saja, masuk pintu depan, keluar pin belakang, umpamanya...faham nggak? InsyaAllah semoga kita dapat tambah kefahaman...

namaku ina said...

Iya..na paham Ummi..insya Allah..

Lalu, Na ini guru madrasah di surau. Apa yg harus na perbuat kalau lagi kedatangan tamu? tak ada tempat lain utk belajar bersama anak2 madrasah selain di surau

apa selama na kedatangan tamu, na tak mengajar?

semoga Ummi bersabar dengan na yg banyak tanya ini ya.. jazakillah khairan katsira

Umma-ali said...

Salam Na, maaf lambat jawab, ummi ada tanya dr ustaz yg blognya Alostari, cuba Na lihat sendiri jawapannya ya.Dlm blog ummi ada link ke blog ustz berkenaan.Oh ya, ummi tnya via chatbox nya.

namaku ina said...

iya Ummi..na sudah lihat blognya ustadz yg ummi maksudkan.. jazakillah khair katsira ya Ummi :)

haazaa kalaamu robbi