haazaa kalaamu robbi

Monday, February 8, 2010

Bayan jemaah Bangladesh

Assalamualaikum,
Jemaah masturat bangladesh yg masih berada di melaka sekarang ini ada 5 pasangan.
Salah satu pasangan boleh berbahasa melayu ala bangla...sikit2lah...namun boleh bagi bayan dan muzakarah 6 sifat dengan baik dalam bahasa kita...
Yang isterinya selalu suruh saya semak bahasa melayunya yg dia gunakan untuk program muzakarah.
Juga saya perbetulkan serba sedikit bahasa kita yg dia gunakan dalam perbualan infradi.
Pernah semasa program taklim, kami buat halaqoh berasingan.Melayu baca kitab melayu, bangla baca kitab merekalah...easier...sebelum ni mereka buat 1 halaqoh.Selepas mereka baca, orang kita pulak baca hadith yg sama...Jadi, masa untuk baca dah terpendek...Untuk lebih berkesan, kami cadangkan baca berasingan.Tapi pada hari pertama memandangkan takde sorang pun org tempatan yg hadir nusrah untuk program pagi dan malam, jadi saya pun dgn senang hati ikutlah taklim bahasa bangla saja...wpun mereka tak puas hati katanya saya tak faham bahasa mereka...takpelah, yg penting kita sama2 duduk dalam majlis yg sama, lagipun macam buang karan je untuk saya sorang baca kitab melayu...kefahaman dari Allah jua...
Okay berbalik pada kisah baca ikut halaqoh bahasa masing2 ni terjadi soal jawab yg melucukan, at least to me it is lucu...
Rakan tempatan tanya: Taklim berapa lama?
Bangla jawab: Duabelas setengah jam!
Aihh terlopong cik kak kita...mak aihhh, lamanya...
Melihat kita terlopong dia kata: Sepoloh setengah jam sampai dua belas setengah jam...
Muahahaha rupa2nya 10.30 sampai 12.30...
Perghhh macam nak pecah perut menahan gelak (dalam majlis mana boleh gelak kuat2...)
Kwang kwang kwang...
Pening lalat dibuatnya....

Ok lah, tak payahlah karkuzari byk2. Lebih baik kita ambil isi bayan nya je yg bagus pun ada, yg buat kita melayu tersengih pun ada...ye la bahasa kita versi bangla...ada perkataan yg kita malu nak sebut dalam majlis dia main langgar aje, tersipu2 lah kami makcik2, eh kakak2 melayu ni...

Sedutan bayan...

Ikan hidup berjaya di dalam air, kalau dia hidup di luar air, samada dia mati atau digoreng(mati jugaklah, huhu).
Binatang buas hidup dan berjaya di dalam hutan, kalau dia masuk kampung atau bandar, orang akan takut dan usaha untuk tangkap dia...silap2 kena tembak mati  (huhu sekali lagi...).
(Burung pun begitu juga, kalau dok jalan2 kat atas tanah, mungkin ditangkap manusia kena masuk lokup dalam sangkar, takpun kena tangkap dek kucing terus kena ngap - ni saya punya bayan...memandai tambah...maknanya dah faham sikitlah kannn).

Manusia kejayaan dan kesenangannya adalah dalam agama, taat perintah ALLAH, jauhi larangan ALLAH, ikut sunnah Nabi saw...
Kalau manusia ingin cari kesenangan dan kejayaan dalam pangkat, harta dsbnya...dia sebenarnya dalam kegagalan seperti binatang2 yg tadi kalau berada di luar dari kehidupan yg sepatutnya.

Kemudian dia bayan tentang sifat2 yaqin dll dan beri berbagai2 contohlah yg biasa kita dgr lagi dan lagi dalam bayan2 kita tu...

Otak manusia berhajat kpd ALLAH, kalau otak rosak, tak guna...
Mata boleh melihat dgn izin ALLAH, ada orang ada mata tapi tak boleh melihat - buta!
Mulut juga, org bisu tak boleh bercakap...
Tangan dan kaki juga...
Semua makhluk berhajat kepada ALLAH.

Gajah tak kerja, isteri dia ada, anak pun dia ada tapi tak kerja juga. Tapi tiap2 hari dapat makan rezqi dari ALLAH...Isteri dia tak kerja, anak dia pun tak kerja, takda pergi kilang, tak pergi pejabat...
Begitu juga burung, masing2 ada keluarga anak isteri tapi tak kerja, dapat makan hari2...
Ikan paus pun ada anak isteri, tapi tak kerja dapat makan hari2...

Kita manusia, bapak kerja, mak kerja, anak kerja, datuk, nenek pun kerja...ALLAHU...

Kisah riwayat Imam Ghazali (rah) : Ada seorang pemuda, dia beribadat, berzikir tiap2 hari dan setiap 3 hari, ALLAH beri dia makanan.Begitulah rutin dia beberapa lama. Kemudian ALLAH uji dia. Selepas 3h takde makanan, masuk hari ke 4 dia sudah lemah, takde kekuatan untuk beribadat...dia munajat pada ALLAH, saya ni ada dosa kah, Kau tak bagi makan? Ampunkanlah dosa2 saya...ALLAH tanya dia, kau minta makanan ke kekuatan? Pemuda kata, kekuatan. ALLAH kata, berdirilah dgn NamaKu! Pemuda pun ucap ALLAHU AKBAR dan berdiri!!! Dia berdiri dgn kekuatan dari ALLAH...bukan makanan yg bagi kuat, ALLAH yg bagi kuat...

LAA ILAHA ILLALLAH  - masukkan yaqin sohih! Kita usaha atas hati kita dan hati orang2 lain...bawa seluruh kehidupan cara Nabi saw , berjaya dunia akhirat...

Sekali Abu Bakr (ra) tanya sahabat2, apa warna dinding ini? Sahabat2 kata, hitam. Betul, saya pun kata hitam...Tapi kalau Rasul saw datang dan kata dinding ini putih, saya pun kata putih wpun semua orang kata hitam. Sahabat2 tanya, kenapa? Katanya, hanya Rasul saw yg celik, kita semua buta!!!MasyaALLAH...

Ali ra tidur dgn tenang di tempat tidur Nabi saw pada malam hijrah Nabi saw...org tanya kenapa dia tak takut sebab org2 kafir suda kepung rumah Nabi saw dan nak bunuh Nabi saw? Dia pulak sanggup tidur di tempat Nabi saw? Katanya, Nabi saw sudah beritahu dia akan jumpa Nabi saw di Madinah, jadi selagi dia belum pergi Madinah, dia yaqin dia takkan mati lagi...Yaqin pada sabdaan Nabi saw...itulah sahabat2...

LAA ILAHA ILLALLAH , masukkan dalam hati yaqin pada ALLAH.
MUHAMMADUR RASULULLAH , keluarkan dalam kehidupan, cara Nabi saw.

Solat - selesaikan masalah dgn perantaraan amal, iaitu solat, sebaik2 amal...
Contoh2 solat yg selesai masalah sahabat ranhum :- sahabat seberang sungai berjalan atas air, setelah solat minta pada ALLAH. Pengisar tepung berkisar sendiri dan mengeluarkan tepung, pun asbab solat sahabat. Anak yang mati hidup kembali pun asbab solat sahabiah...

Kenapa mereka dapat selesaikan masalah dgn perantaraan solat? Sebab mreka solat dgn ingat/tawajjuh pada ALLAH...jadi solat mereka ada roh, solat mereka hidup! Semua amalan bila ada ingatan pada ALLAH, amalan jadi bernyawa, ada roh, tak mati. Tapi amalan yg tak ada ingatan pada ALLAH, itu amalan yang mati!!! Kenapa solat kita tak dapat selesai masalah? Sebab solat kita takde roh, solat yg mati...sebab badan solat, hati ingat selain ALLAH...Kita bangun solat subuh, tapi hati kita masih tidur!!! Solat yg mati tak dapat manfaat dari ALLAH!!!

Kalau kita beri lembu yg mati kepada pengerusi (mungkin maksud dia orang besar, menteri, yb, dll) tentu dia tak nak dan akan marah kita! Tapi hari2 kita beri solat yg mati 5 kali setiap hari pada ALLAH, sebab tak de khusyuk dalam solat, itulah solat kita dilemparkan kembali ke muka kita oleh ALLAH swt seperti kain buruk!!! (meleleh juga airmata kita mengenangkan yg ini...astaghfirullah...)

Orang yg berzikir, bertasbih, tapi bila masuk masjid dgn kaki kiri, zikirnya zikir yg mati! (semasa di Tawau pun kami dgr bayan camni, tambah lagi org berzikir tapi perempuan/ lelaki bkn mahram lalu, dia pandang! Zikir, tasbih yg mati!)
Masa khuruj, bawa telefon, telefon keluarga, ingat keluarga, khuruj yg mati.
3h yg mati, 40h yg mati...

Setiap amalan kalau ada roh, bernyawa, baru nusrah ALLAH datang...
Pintu kenabian telah ditutup, TETAPI KERJA KENABIAN TIDAK DITUTUP!!!
ALLAH makmurkan dunia ini dgn wanita dan lelaki,
InsyaALLAH sama2 usaha atas agama...AZAM!
Beri nama...

p/s ada yg ummi ubah2 perkataan untuk memudahkan kefahaman pembaca, semoga kita semua dapat manfaat darinya...aaamiiin!!!

Tasbih kifarah...

9 comments:

zarzh said...

Jazakallah atas sedutan bayan ni, insyaallah saya cuba terjemahkan untuk ahlia saya. Bahasa yang simple tapi sampoi, terkesan bila membacanya.

Umma-ali said...

Zarzh,
JazakAllah sudi membaca...simple sebab bangla yg bayan kot...
Ahlia bkn melayu ke? Maaf, just curious...

namaku ina said...

assalamu'alaykum warohmatullahi wabarokaatuh

subhanallah..

itu sebab kenapa sholat Na tak bisa selesaikan masalah.. karna sholatnya mati.. astaghfirullah..

jazakillah khairan katsira ya Umma-ali

semoga bisa na amalkan dan sampaikan ke orang lain.. insya Allah

Suraya said...
This comment has been removed by the author.
Suraya said...

Salam kak...

1stly sy nak ucapkan byk2 timekasih atas kesudian akak berkongsi mcm2 cite & ilm yg best2 kat cni... I've been ur silent reader all this while... n' arini baru nak bersuara...

so, salam ukhwah ye kak....
=)

Umma-ali said...

wa'alaikummussalam Ina, insyaAllah semoga ummi yg masih lemah sangat bab solat ni dapat bagian dari amalan kalian...laahaula walaa quwwata illa billah...

wa'alaikummussalam suraya, u ke yg kruj dgn ank akk tempohari?salam ukhuwah juga...ye lah baru nak bersuara...tapi excuse me!tak dgr lah!ckp kuat sikit...huhu saja bwt lawak kering...

Suraya said...

Salam kak..
Iye...sy lah yg seangkatan ngan anak akak aritu...'fe'el' pun lebih kurang...hehe...
erm, kalau x sbb sy kenal anak akak, dr post2 akak b'4 ni...sure sy assume akak ni lebih kurang sebaya saya jeh...ummi sporting ni ek....untung kawan sy tu..
erm, ni sy dah jerit kak...boleh dgr? kalau still x dengar, speaker problem tu kot! :-)
neway, harap akak sudi terussss berkongsi cerita2 besh dengan kami....

zarzh said...

Assalam, ya kak ummi, ahlia-ahlia saya bukan keturunan Melayu.

Jadi kena terjemah berbagai-bagai bahasa...doakan saya serta keluarga saya.

Umma-ali said...

Wslm zarzh, oh iye ke?Terer la kamu bole communicate dlm berbagai2 bahasa yek, sesuatu yg jarang ada pada org lelaki...saya juga suka bljr bahasa cuma masa tak mengizinkan...aritu jumpa masturat Reunion di nizamudin ada juga bljr French-quel estono?-haha tu je yg lancar...Apa2 bakat yg Allah beri kita gunakan untuk agama insyaAllah berkat...akk sokmo jd mutarjim English je la...bkn hanya lidah tergeliat tapi otak pun tergeliat bile terpaksa terjemah broken language...Wish I could meet them, kirim salam....

haazaa kalaamu robbi