haazaa kalaamu robbi

Wednesday, March 30, 2011

apa ada pada lalat...

Asalamulaikum wrbt...

Dah larut malam ni...
ngantuk betul...
tapi gerammmm sebab...
dah lama tak dapat update blog....
idea dok berlegar2 dalam kepala...
hmmph!
go for it!
now!

lalat...
sapa yg suka lalat?
ptg tadi, ada lalat besar masuk rumah saya...
libas2 pun tak nak keluar!
bengang betul!
kita ni dah lah penat!!!
iyonggg...iyonggg....
huh! biarkan lah...
buat penat badan je kejar dia,
sure kita kalah punya....

kat sekolah dulu,
belajar sains...
lalat ni spesies serangga,
yg punyai mata kumpuan...
mata besar yg punya byk anak2 mata...
so, kalau kita dtg dekat dia,
dia akan nampak kita ni bkn satu org saja,
tapi satu kumpulan orang!
tu lah pasal payah nak dapat tangkap lalat ni!!!

ok biarlah lalat dgn mata kumpuannya...
apa hikmahnya Allah ciptakan lalat?
haa...ni la nak story ni...

satu ketika Raja Harun Al Rashid yg terkenal tu,
sedang menghadap makanan dalam satu jamuan.
turut hadhir ialah seorg ulamak yg mempunyai hikmah yg tinggi...
sedang enak2 menjamah makanan,
datang se ekor lalat...
hinggap di makanan...di halau...
hinggap di mana2 yg dia suka...
puas raja halau,
tak nak pergi jugak dia,
masih hinggap sana sini...
tak kira tempat...
atas kepala raja pun dihinggapinya...
eeeiiihhh!!!
geram betul raja...
halau, dtg balik...
begitulah sehingga raja pun hangin...
ditanya kpd ulamak tadi.
apa hikmahnya Allah ciptakan lalat ini?
hanya menyusahkan org saja!!!

ulamak kata...
hikmahnya ialah supaya raja2 menjadi tawadhu',
rendah diri...
?????????????
macamana pulak??????????

mana ada raja yg kepalanya
tak pernah di injak2 oleh lalat?
jadi haruslah ada sifat tawadhu' raja tu,
kerana walaupun dia seorg raja,
tetap kepalanya dipijak oleh makhluk lain,
yg lbh lemah dan kecil...

ok, fikir2kanlah...
semua yg Allah cipta ada hikmah di sebaliknya...
salah satunya ialah tanda Rahmat Allah yg sangat luas....
yg disebar dan dihamburkan kpd semua makhluqnya...
tak kira islam atau kafir atau syirik...
tak kira manusia atau binatang dari semua jenis...

namun kekasih2 Allah adalah dia yg Allah beri kefahaman agama...
siapa yg faham agama?
(sudah pernah di bincangkan dahulu, rasanya...)
org yg faham agama ialah dia,
yang korbankan dunia nya utk mndptkan akhirat yg kekal...
dan org yg tak faham ialah dia,
yg mengorbankan akhiratnya utk dunia yg fana ini...
dan org yg bodoh dan rugi ialah dia,
yg korbankan akhiratnya utk dunia org lain....

macamana tu???
pak kiyai uzairon kata...
itulah penyokong2 politik...
sanggup gadai diri, harta, masa...
utk kepentingan/dunia org lain...
wAllahu a'lam...

sekian,
assalamualaikum...wrbt.

7 comments:

ahlia azharjaafar said...

Kalo lalat jatuh dlm air kite, hikmahnya rendam/celup/benamkan kedua2 kepak lalat dlm air tu, sb sebelahnya ada racun dan sebelah lg satu ada penawar, Nabi saw ajar pd sahabat (xingat sape)...

Wafi said...

masyaallah... memang benar.. setiap ciptaanNya ada hikmah..

umu6point said...

Assalamualaikum ummi...
lalat ni adalah makhluk yang sering menguji kesabaran kita bila dia terperangkap dalam keta.. shhhyooh..syyhhoooohhh...x mau juga dia kuar. jap langgar tingkap sana.jap landing kat hidung kita..eeeeeee...syyoohhhhh..

fuad ansari said...

Walaupun kita seorang raja..
Allah tetap raja segala raja.. (",)

Mau x mau kena blajar sifat tawadhuk n rendah diri.. (",)

seorangnenektua said...

Hingap sana hingap sini bertelur sana bertelur sini,hidup happy happy orang tepuk kecepek! insyaallah mati.habis dah. kalau kita mati...kehidupan baru bermula..aduh...rasa nak jadi lalat...

aliaazuan said...

Salam.

Er, baru je bergaduh dgn lalat bosar baru ni..kita dh bukak pintu pun takmau kluar. Mklum la kat dlm umah ni byk dusun durian. :-D

Umma-ali said...

Salam semua, jazakumullahukhoir ats komen2 semua, saya dah berjeman tak dpt balas komen2 semua sbb masalah laptop...nak komen balik dah basi plk...hehe...tq tq...anyway...

haazaa kalaamu robbi