haazaa kalaamu robbi

Saturday, February 12, 2011

Maulidur Rasul, entry thn lepas...VS Valentine's Day

Assalamualaikum,

x sangka tahun ni 2 events yg sangat2 berlawanan...
tapi selang sehari je bezanya...
valentine's day,
n maulidur Rasul...

dulu2 lah masa saya masih belajar,
sambut gak valentine's day ni...
beli kad, beli bunga...
bagi pada org tersayang...
hmm...apa2 laa, ek?
rupa2nya buat dosa je...
Allah...ampunkan saya...

Syukur atas hidayat...
skrg alhamdulillah,
jika tak kerna masa events ni dekat2,
tentu saya tak perasan valentine's day ni...
dah close book n close history...
mcm omputih kata zaman gelap!
tapi zaman gelap tu omputih ni maksudkan zaman Nabi SAW kita!
khoirul qurun sebenarnya tu!

hmm...wpun dorg cop as zaman gelap,
tapi hakikatnya kita muslims tahu juga sejarah gemilang agama kita...
dalam masa 23 thn,
3/4 dunia dapat hidayat,
enter into the fold of Islam...
asbab mujahadah sahabat...
dgn pimpinan junjungan besar kita Muhammad SAW...

jadi tak payahla kita dok sebut2 lagi valentine's day tu...
saya pun tak amik pot apa sebenarnya sejarah nya...
ikut2 aje,
bodoh plk rasanya,
ikut membuta tuli...
kena byk2 istighfar ni...

hmm...jom kita sambut maulidur Rasul,
tp bkn sekadar 'sholawatan'...
mcm tajuk lagu org seberang je...
tapi mengenang kembali pengorbanan Rasulullah SAW...
dan azam lah utk sama2 menjayakan maqsud hidup nya...
sehingga bayi yg terakhir sebelum qiyamat dapat ucap
LAAILAHA ILLALLAH...

sekian,
wassalam...

6 comments:

roses said...

jom..:)

asy_syakirin said...

assalamualaikum ummi :)

insyaAllah...huhu~

Anonymous said...

Salam Kak J

Malu pada Nabi (sollallahu 'alaihiwassalam)... saya relax-relax aje padahal dua tiga hari lepas dengarnya kat radio IKIM ada prof buat survey mengatakan orang Islam yg solat 5 waktu (berjemaah dan tak berjemaah) kat Malaysia hanyalah 5% which means tak sampai 5% yg jaga solat berjemaah.

Yg kadang2 solat about 15%-20%. The rest of muslims???

Layakkah kita mendapat keamanan, rezeki yg melimpah ruah, pemimpin yg adil ..kemuliaan yg gilang gemilang terbilang..? Apa yg berlaku adalah dari perbuatan kita jugak ...moga Allah guna setiap keupayaan yg ada pada kita untuk Agama!

NH

Ishak Zaini said...

Assalamu'alaikum..

Subhanallah, masih segar semangat agama orang yang baru balik khuruj 9hari masturat..

Bijen M. said...

T_T

Umma-ali said...

Salam semua, jazakumullahukhoir atas komen2 kalian...maaflah baru dpt online. Jmh masturat 3h dari bangi n kaw sewaktu dgnnya baru saja tangguh dari umah saya semalam...
InsyaAllah semoga Allah tambah kefahaman agama kpd kita...aamiin..

haazaa kalaamu robbi