haazaa kalaamu robbi

Thursday, February 10, 2011

KHURUJ FISABILILLAH 9 HARI...

Assalamualaikum...
kali ni blog i plk bersawang...
ketandusan idea?
not really...
cecece xnk kalah...
masa yg rasanya semakin cepat berlalu,
nak duduk relax2 melayan tenet pun xde masa...

ok straight away ke tajuk n3 kali ni...
khuruj kami yg baru lps ialah ke Batu Pahat...
tempat awwalins jugak ni!
tapi kawasan yg bermarkaskan batu pahat ni besar...
dari tangkak ke muar ke batu pahat,
dan mersing, kluang, ayer hitam,
termasuk segamat, dan pontian utara, benut dll...
mungkin ada kesilapan,
mohon maaf ye karkun karkunah batu pahat...

route pertama kami ialah ayer hitam...
yg terkenal dgn pasunya,
kerepeknya,
dan lain2 brg yg boleh tahan murah harganya...
ini dari apa yg saya tahu lah...
tapi saya sendiri pun tak pernah beli pasu ayer hitam ni...
dgr2 je dari makcik n nenek2 yg pernah beli...
sebab saya masih kakcik,
tu le pasal saya lum minat kat pasu2 ni kot...

rumah yg kami tumpang for 3 days ialah rumah Encik Joneid,
masih muda anak baru 2, yg besar baru 4 tahun...
alhamdulillah dgn kehadiran mereka yg nusrah dapatlah serba sikit
bantu kami yg hanya 4 pasangan dari melaka ni...
bantu menjayakan program dan bantu bawa makanan enak2...
elders kata salam, ta'am, ikram, kalam...
cukup lengkaplah pakej diorang ni...
and especially untuk ahliah Hj Isa yg byk nusrah kami,
dgn lauk yg sedap...

route seterusnya ialah di sekitar batu pahat,
Parit Gantung dekat Tongkang Pecah!!!
dasyat betul nama tempat ni, ek?
actually i was rather surprised bila ada nama tempat tongkang pecah!
coz selalunya saya kaitkan tongkang pecah dgn keadaan rumah saya yg tak terkemas!
berselerak macam tongkang pecah!!!
ok, tuan rumah Hj. Khir (bkn anak Toyo)...huhu!
di sini kami dibantu dgn 2 pasangan tempatan,
Tengku Ismail dan En. Salamat...
alhamdulillah syukur dgn kehadiran mereka,
tambah mudah program kami,
and especially tmbah mudah khidmat...
sbb dah tambah 2 org...
so the recycle jadik lebih lama laa...
kalau tidak selang sehari sudah kena khidmat balik...
alahai faham2 je laa bila dah jadik nenek ni...
sendi2 pun dah kering...
alhamdulillah tuan rumah sangat bagus,
sampai je kami dah diberitahu,
apa dalam rumah ni saya wakafkan untuk jemaah...
hmm...sgt prihatin...

route terakhir kami ialah di muar,
Bukit Serampang, felda Sri ledang...
bkn serampang 2 mata tau!!!
tuan rumahnya Cikgu Nazan...
alhamdulillah kenalan lama kami,
dan ramai yg mengenalinya di melaka ni...
maklumlah tak jauh, dan mereka pun pernah tinggal di melaka,
kalau tak silap...
cikgu nazan ni terkenal dgn kebolehannya mengscan makhluk...
alhamdulillah 2 pasangan dari melaka join kami utk route terakhir ni,
2 pasangan tempatan tadi dah tangguh...
dan di sini, maklum felda...
dapat sauna free...huhu...
apa2pun semua mujahadah dari Allah,
kita ni terima sajalah...
utk buktikan nanti bahwa kita bole bantu agama Allah dalam apa keadaan,
dan suasana dan cuaca...

ok la...
tak dapat lama2 melayan blog ni,
jazakumullahukhoir kpd mereka yg telah bantu kami selama kami di sana...
semoga Allah satukan kita di jannah bersama Rasulullah SAW dan sahabah r.anhum ajmain...
aaamiiin...

wassalam.

7 comments:

ahlia azharjaafar said...

Salam kak..tang sauna tuh yg best tuh...membakar lemak yg berlebihan...hahaha

Anak Pendang Sekeluarga said...

salam....mashaAllah,menarik,
ada targhib kpd org muda mcm sy,supaya berkahwin n kua masturat...

Alfarisi said...

Assalamu'alaikum umi..saya pun perlu taghrib macam fuad tuuu..hehe

Umma-ali said...

Salam ana,
yg ada lemak ok la, yg xde lemak mau lesu dbuatnya...mcm kne masuk microwave oven...

salam anak pendang,
amiin..pasni tkr nama jd bapak pendang plk...

salam alfarisi,
ni dah siap tukaq namaa...weh! bkn ke karkun lebih pandai targhib bab2 ni...

Anonymous said...

Salam Kak J

Eh.. tak banjir ke kat sana?

Rasanya Cikgu Nazan tu pernah khuruj masturat ket Brunei ni.. ye laa yg boleh scan-scan tu. Last week pegi ziarah anak2 kat madrasah, dapat tengok macamane pelajar2 tu 'pagar' madrasah. Lepas asar, beberapa org pelajar di bahagi2kan ayat2 dari surah Al-Baqoroh dan mereka membaca bahagian masing2 sambil berjalan keliling madrasah ...Surah Al-Baqoroh utk pagar rumah dari makhluktu..

Err..agaknya karkun2 veteran sekarang suka targhib utk ikut sunnah 'tambah' cawangan... terlupa pulak nak targhib utk anak2 bujang kita..ohh!

hilyah said...

salam NH,
haa ye la ckg nazan tu...
hmm...tau gak sikit2 pasal fadhilat surah al-baqoroh tu...
err...iye ke, mgkin bnar tu pak karkun...hehe...ajalmaut, jodo pertemuan di tanganNya, klu targhib dasat pun, xde jodo xdpt gak, buang karan je...yg pnting kurangkn ckp sia2, kannn...

hilyah said...

waduh, dah termasuk account ank plk...hmm, mls nk switch ni, ngntuk...

haazaa kalaamu robbi