haazaa kalaamu robbi

Saturday, February 19, 2011

Korban...

Assalamualaikum wrbt....

Bukan korban raya haji...
Korban...
Berkorban apa sajaaa....
Ini lagu p.ramlee...

Semua kita buat pengorbanan...
samada atas maqsud dunia,
atau atas maqsud akhirat...

seorg ibu korban nyawa utk melahirkan anaknya...
sebelum itu 9 bulan dok kendong anak dalam perut...
ke hulu ke hilir mcm bw sekampit beras yg beratnya 5 kilogram tu...
seorg bapak, sanggup x???
weh...10 kg beras bole pikul apa???
ye la btul la tu...tp pikul paling kurang dalam tempoh 3 bln?
sbb perut ibu akan sarat selepas 6 bln...
haa bole???
eleh, tentu tak boleh...
nak tido bawak, nak masuk toilet bawak, naik bas bawak,
pegi kedai bawak, dating dalam bilik pun bawak!!!
24 jam bawak je....

hmm...kalah lah org lelaki kalau bab mngendong ni...
sbb tu kalau anak sakit,
omak eh yg kelam kabut!!!
silap2 anak tak menangis, omak yg menangis...
pasal dah byk korban utk anaknya...
jadi sayangnya pun tercurah habislah kat anak ni...
kkdg smpai haq dan hajat suami pun tak tertunai,
dek anak2...
haa...faham2lah ye cik abang,
bkn xnak tunai haq,
tapi dah exhausted melayan anak...
abang kuit pun tak berdecit!
siap bersendor lagi...
maafkan kami,
maafkan kami...

kalau bab citer bersalinkan anak....
10jam pun tak habis citer!!!
semua ada pengalaman masing2...
oh, abah pun ada gak pngalaman...
umi dok neran, abah pengsan!!!
hahaha...staffs GH Melaka pun dah boring,
sbb konon nak bg semangat kat bini bersalin,
akhirnya semua kakitangan wad kena layan cik abangnya,
yg mabuk darah...dah nak pengsan...
siap kena buatkan milo panas lagi...
huhuhu...
korban jgk tu!!!

ok, itu korban utk anak...
macamana kalau korban utk agama,
wpun sedikit...
tp klu byk lg bagus...
akn timbul sayang pada agama...
akn benci bila org mempermainkan agama....
benci tgok anak2dara islam pakai baju seluar ketat...
ala2 fesyen papaya...
mual dibuatnya...
kgkawan sekolah dulu kata...
weh, jgnlah BMC...
tau apa BMC?
BIKIN MALU COMPANY....
ye la...kita pun ada accessory yg sama dgn dia
tp bila dia show off overly,
kita pun malu jugaklah...
sebab bende tu sama je kannn...

ni sume asbab mak bapak lah...
sapa bagi duit kat anak?
eh, duit elaun dia...apa tu? PTPN?
ntahlaa...anak saya sume x pakai ptpn tu...
semua FAMA schlolarship...
tau apa FAMA?
Father Mother...
ye la ptpn punya duit,
tp sapa yg izinkan dia pegi shopping?
dah tu biar aje ankdara pakai depan mata sendiri...
tak berkerut pun dahi mak bapak...
agaknya bapak pun xde nafsu...
mcm takde apa2 pun dia pandang anaknya camtu...
tu pasal dia ok je,
sbb dia pikir org2 jantan kat luar sana tu pun cam dia...
xde nafsu!!!
come on DAD!!!
that green monster of jealousy dah lembik ke?
ni sume asbab makan makanan haram byk sgt...
salah satu asbab hilang rasa cemburu,
bila byk consume haram food!!!

tp yg pasti sbb x korban utk agama...
tak sayang agama...
biasalaa anak2 muda...
pakai macam tu!!!
hmm, buangkan aje baju2 sendat tu!!!
eh, tak hikmah tu...
ohoh...

insyaAllah kita semua korbanlah utk agama...
"YA AIYUHALLAZINA AAMANU!
INTANSURULLAHA YANSURKUM,
WAYUSABBIT AQDAAMAKUM!"

mafhumnya
"WAHAI ORG2 YG BERIMAN,
BANTULAH (AGAMA) ALLAH,
NESCAYA DIA AKN MEMBANTU KAMU,
DAN MENEGAKKAN KAKI2 KAMU,
KE ATAS MUSUH KAMU!"

InsyaAllah sama2 kita bantu agama Allah,
dgn korban diri, harta, masa...
utk agamanya...
bkn harta saja...
bkn diri n masa saja...pakai duit org/sponsor...
tp ketiga2 sekali...

"INNALLAHASY TARO MINALMUKMINIINA AMFUSAHUM,
WA AMWAALAHUM, BI ANNA LAHUMUL JANNAH!"

mafhumnya,
"SESUNGGUHNYA ALLAH TELAH BELI
DIRI DAN HARTA SEORG MUKMIN ITU
DGN SYURGA!"

Nak mudah faham?
Tag 'SOLD OUT' dah ada kat belakang kita!!!

InsyaAllah azam?
masa tak mengizinkan...
insyaAllah next entry kita kupas sikit lagi...
nanti mudah hadam...
kalau tak kupas habis,
nanti tercekik!!!
hehehe...

wassalam...

9 comments:

Amatullah2 said...

salam,
uhuk2s..bab ngandung tu cam semacam je..hehe..
insyaAllah,azam didik anak cara sunnah..amin...:)

Umma-ali said...

wa'alaikumussalam...lain org lain pnglmn ngandungnya...tp yg pasti si bapak mmg xde pngalamn mngndung, hnya pngalamn bininya ngandung yg dia ada! haha...insyaAllah azam...cara sunnah bkn cara tenet tau!!!

Ishak Zaini said...

Assalamu'alaikum.

Wah, joss dua-dua sayap kiri suami-suami da'e ni.

Amatullah2 said...

adussss....jarang layan tenet tau..

ehem,k.umu pun ape kurangnye...:)

Bijen M. said...

Salam.
Allah SWT bagi peluang cakap dekat mak.
Alhamdulillah dia boleh terima.
Tapi kena attend intebiu Petronas dulu Selasa depan.
Doakan yang terbaik.
:'D

hamba ALLAH said...

Assalamu'alaikum wbt..

Apa khabar kak Umma? Semoga sihat dalam rahmatNya. Alhamdulillah nasihat dan peringatan yang baik. Insya'ALLAH kita semua kene banyak korban untuk agama, baru ALLAH bantu, doakan saya juga ye kak..

ini link ke-2 saya: http://rakanseusaha.blogspot.com khusus utk rakan blog, insya'ALLAH
nanti akak tukarkan kpd link ini ye.. :-)

Jazakillah

~ dari Aisyah Humaira (Indahnya Kemanisan Iman) ~

Wafi said...

salam.. insyAllah.. azam3x... moga dapat terap dalam hati 'kami dengar dan kami patuh'..

Umma-ali said...

Aslm,
Ishak, hmm btul3, umu lg joss!!!

Bijen, semoga berjaya dalam impian...

Aisyah Humaira, jazakillah...insyaAllah ada masa akk browse...

Wafi, insyaAllah...ahlan wasahlan...

Anonymous said...

karkunah abisss
http//:kepalaberat.blogspot.com

haazaa kalaamu robbi