haazaa kalaamu robbi

Sunday, July 10, 2011

PROGRAM UTK KITA

ASSALAMUALAIKUM WRBT...

Allah telah hantar kita ke dunia ni...
utk apa?
utk ujian....
ujian apakah kita dapat mentaati perintahNya,
menjauhi laranganNya...
dan selagi kita hidup kita dalam ujian lagi,
dan lagi...
INI PROGRAM PERTAMA
Allah tidak mesyuarat dgn sesiapa,
tidak minta tanda tangan sesiapa,
tidak minta izin sesiapa,
tidak perlu sokongan sesiapa,
utk htr kita ke dunia...
walaupun seluruh dunia buat program 'kasi'...
apa tu?
menyekat kelahiran...
tapi bila Allah telah putuskan kita lahir,
tetap juga kita dtg ke dunia ini....
utk di uji...

kemudian setelah di uji sekian lama,
sekian masa...
ada yg diberi masa yg panjang,
panjang umurnya,
ada yg diberi masa yg pendek...
pendek umurnya...
ikut tetapan Allah,
kerana Dia yg Maha Berkuasa...
kita tidak ada pilihan...
kita di hantar,
kemudian kita akan kembali padaNya...
INI PROGRAM KEDUA
walaupun org itu terbang tinggi naik pesawat,
akhirnya mati,
tetap turun ke dalam kubur...
semua org akan masuk kubur....
walaupun semua menteri2, presiden, raja2 tandatangan,
tak setuju...
walaupun dia org kaya, millionaire, raja...
tetap dia ke kubur,
ada sesiapa yg boleh menolak????
di kubur kita tak bawa apa2...
walaupun sebiji batu,
walaupun sehelai rumput,
di dunia ada ladang yg luas...
di dunia ada rumah besar...
di dunia ada kereta mewah...
tapi di kubur...
ada kain kapan je....
yg ikut ialah amalan2 kita...
klu di dunia amalannya sesuai perintah Allah...
di kubur ada teman yg baik,
di buka tingkap ke jannah,
haruman jannah berhembus masuk....
tapi klu di dunia amalannya bertentangan perintah Allah....
di kubur ada teman jugak...
apa?
ularrr...kala jengking...
malaikat mingkar n nakir...
yg tak putus2nya menyoal...
selagi blum dpt jwpn yg betul....
di tnya,
tak dapoat,
di ketuk,
dstnya....
tinggallah kita dlm kubur...
menunggu teman2 yg masih lagi dlm ujian...
di dunia,
masih lagi menduduki peperiksaan...
sehinggalah tiba hari qiyamat...
hari kebangkitan...
semua org mati dah!
semua org dihidupkan kembali...
utk menerima hasil ujian...
INI PROGRAM KETIGA...
nanti akan di isytiharkan...
si polan bin si polan telah berjaya,
akan dimasukkan ke dalam syurga...
aamiin...
si polan bin si polan telah gagal,
akan dimasukkan ke dalam neraka...
nauzubillah...

di syurga, nikmat akan ditambah2...
di neraka pula, azab akan ditambah2...
Allah....

semiskin2nya ahli syurga...
luas syurganya 10x ganda dunia ini...
weh...x miskinlah tu...
Allah Maha Kaya!!!
Dia boleh beri kita apa saja,
tanpa mengurangi khazanahNya...

lihat saja bumi yg kita tinggal ini...
penuh n padat...
lihat pula langit yg terbentang luas,
dgn cakerawala2 semuanya...
kosong belaka...
kenapa Allah jadikan tempat yg kita duduki ini,
sempit...
dan kenapa byk tempat2 lain yg kosong di alam yg luas ini...
ulamak kata ialah utk menunjukkan,
bahawa Allah itu Maha Kaya...
dan dunia ini takde nilainya...
justru, yakinlah kita dgn janji2 Allah...
Allah menghendaki kita usaha utk akhirat yg luas...
dan jgn terpedaya dgn dunia yg sempit ini...

sekian...sama2 lah kita merenung dan berfikir...
dan jangan lupa utk menjalani ujian dgn baik,
supaya dapat jawab soalan2 dlm kubur...
dan dapat menerima ijazah dgn tangan kanan...
dan dapat jadi Raja2 n Permaisuri2...
di syurga yg kekal abadi.selama2nya....
aamiiinnn....ya Robb!!!

5 comments:

Cikgu Sue [CS] said...

salam,
hr ni suami ada mid term exam, CS dh tlg risau, study sesama...padahal exam seumur hidup ni, kdg2 wat lewa je...Astaghfirullahalazim...

Anak Pendang Sekeluarga said...

aduahi,risaunya saya dengar program2 nie...

Umma-ali said...

Salam CS......manusia mudah lupa...kena sama2 saling ingat mengingatkan...

Anak Pendang...yg mencatit lebih risau...dah lama dok pgrm pertama...lum abis2 exam lagi n lagi...

abu zarim said...

masyaAllah,,kene setiasa berjaga dgn 'program2'ni,,,,moga Allah pelihara kite,,,moga Allah pilih jd ahli jannah Nya,,amin

Umma-ali said...

AAAMIIINNNN...

haazaa kalaamu robbi