haazaa kalaamu robbi

Sunday, May 22, 2011

lama tak update...

Assalamualaikum wrbt semua....

adoilaa lama akak tak update blog ni...
tentu korang rindu kannnn...
hehe perasan sikit takpe kannnn...

hmm...
mcm2 kejadian...event...
tapi tu laa nk share pun takde masa...

ni ada masa sikit ni,
jgn buang masa!!!

surah 'wal asr'...
sesungguhnya manusia dalam kerugian...
kecuali org2 yg beriman...
haa semak rukun iman,
semak muzakarah iman yaqin,
semak sifat sahabat yg pertama,
haqiqat yaqin dgn kalimah laa ilaha illallah,
muhammadurrasullah...

kecuali org2 yg beramal soleh...
hmm, jgn abaikan solat 5 waktu,
jaga solat, tunggu solat,
bagi lelaki solat berjemaah dptkn takbiratul ula dgn imam...
perhatikan thaharoh, wudu, solat2 sunat...
bgitu jgk, quran zikir dll amal soleh...
juga tahajjud jgn terlepas...

kecuali org2 yg berpesan2 dgn haq!
sapa tuh?
haa...pesan, ajak, dakwah!
buat dakwah laa...
ajak org buat baik...
mcm mak kita pesan dulu...
kayuh beskal baik2,
lintas jln hati2...
la ni kita pesan kat kgkwn...
atau sesapa je...
jaga solat...
jaga aurat...
jaga mata...
pesan bkn kirim...
kirim bli eskrim...
ha tu nmnya kirim...
kirim rokok pak....
hah? pelempang yg dapat!!!

kecuali yg berpesan2 dgn sabar...
ada kata suruh/nasihatkan org agar sabar...
ada kata kita sendiri klu buat dakwah kena sabar...
sabau je laaa...
ni slang melaka...
ye la, jadi pendakwah ni mmg kena byk sabar...
yg paling saya ingat,
lucu pun ada jgk,
dulu masa anak baru sorang,
ada kwn suami,
isterinya menentang dia,
tak suka suami buat dakwah...
jadi suami mntak tlg kat suami saya...
ziarah istrinya...
agar lembut hatinya...
erghhh...yg nak kena ziarah ni byk kekurangan...
tapi nak bljr taat suami...
ikut aje...
sesampai d rumah bagi salam..
istrinya jawab salam...
suaminya dah cabut dulu tunggu kat surau...
org lelaki selalu ckp camni...
bukan kami takut istri...
tapi yg sebenarnya istri yg tak takut kami...
erkkk!!!
tak sama ke tu???
hehe...apa2lah...

balik citer tadi...
lepas jawab salam...
nak tau apa dia cakap?
err...saya tak kenal awak kan???
makkk aaiiih!!!
ketaq lutut d buatnya!!!
cik abang dok senyum kat motosikal...
alaa anak baru sorg,
baru nak idup,
kete pun lum ada...
kita pun bisik dgn abg,
jgn lama2 duk surau tuu...
eiihhh rasa tak nak masuk je rumah tu...
hmmm...sabau je laa...
masuk gak rumah,
taaruf...
dia pun tak suka sgt kita menyebuk kot...
tapi layanlah biskut n air....
anak yg sorang ni plk buat hal...
tumpah air lah...
aihh mcm2....
alhamdulillah abg pun panggil,
pergh!!! cepat2 cabut....
alahai masa tu mmg kurang sabar...
pasni jgn bawak saya gi rumah tu lagi!!!
eh, cam btul je ayat tadi,
istri yg tak takut suami!
terkena batang hidung sendiri...
astaghfirullah...
hmm...tu la nak jadi da'e
kena byk sabar...
belajar sabar...

ok, ready?
insyaAllah....
ada kawan, suami dia ziarah org sdg basuh kereta,
ajak pi masjid,
elok je dia siram sekali org yg ajak dia tuu...
kuyup...

terbaru...
suami saya,
pulang dari kerja ziarah,
pening lah...
dah la tadi jadi mutakallim/jurubicara...
kena marah pulakkk...
patutlah pening...
hehe...sabau....

ok,ok, time to go...
insyaAllah next time hopefully
the silence won't be this long...
insyaAllah...

wassalam...

10 comments:

Ziarah76 said...

kata sorang syura...kalau kena marah time ghast kena sujud syukur...

Anak Pendang Sekeluarga said...

salam kembali puan...

musa said...

kawan saya dia bawa isterinya ziarah rumah karkun untuk ikram supaya dia dapat bawa isterinya keluar 3 hari masturat, isterinya seorang guru. Bila sampai kat rumah, pendek citer isteri karkun ni tanya "kamu AHLIA sapa", tercenganglah kawan nitak faham, bila pulang ke rumah dia gitau suaminya pula, adakah patut isteri kawan abang tu tanya "kamu HALIA sapa" marah lah dia langsung tak nak keluar

Ishak Zaini said...

Assalamu'alaikum,

Wah, gi khususi bertiga naik motor. So nostalgic. Tersipu-sipu la Ummu Humaira membaca kisah benar Umminya ni.. Hehe.

Manusia ada bermacam ragam. Lagi banyak jumpa manusia atas maksud agama, lagi banyak ilmu hikmah Allah akan beri..

abah said...

Salam,
Ziarah76, amat betullah tuu...insyaAllah lain kali tskil suami bwt sujud syukur...

Anak Pendang, sibuk mnjang laa...tp bru jap dgr byn kiai uzairon, ktnya 3 org je yg tak sibuk, org yg sakit esp stroke, org dlm penjara, org mati...klu xnk sibuk pilihlaa antara 3 ini..huhu...

Tuan Hj Musa...haha, bab panggilah AHLIAH ni mmg selalu lucu...bg km masturat...ada sorg kwn 1st time timer jmh kat umah, suaminya pun baru bljr2 panggil ahlia...berkali2 panggil ahlia namanya...wifenya bwt tak tau je...sapa gaknya yg bernama ahlia ni, nm ayh sama dgn nm suami saya...huhuhu, rp2nya dia lah yg dpanggil...

Ishak...kwn tu bizi dgn ank eh, tak dpt jguk2 blog, biaukan dia...

By the way, org yg saya zizrah tu(isterinya) dah lama meninggal dunia...semoga Allah cucuri Rahmat ke atsnya...

Umma-ali said...

weh! silap account lak ni...tak berhati2, maklum nak express...lum masak lagi...

akuhuduh said...

cikgu razak kuar masturat umah puan ker cuti sekolah nih..(markaz tepeng)
kirim pokok kurma satu uhuks..

Umma-ali said...

owh, saya x tw plk ckgu razak tepeng, yg kenal ckgu zul tepeng, geng jmh palembang...
nak kirim boleh...insyaAllah... contact my husband lah...
amik lebih laa, satu kete bawak satu pokok!!!
uhuksss!!!

akuhuduh said...

cikgu zul tepeng baru kuar masturat umah saya.. binti dia yg cun tu dah disunting oleh anak dr firdaus @ mahathir. dr firdaus skrg tgh kuar masturat 2 bulan dlm malaysia...( lepas cikgu zul kuar masturat umah saya, dr firdaus lak kuar masturat umah saya...tu yg pecah rahsia.) kuikuikui..
lepas tu cikgu musa lak...

abu zarim said...

insyaAllah,,,sabau aje ler ek,,,

haazaa kalaamu robbi