haazaa kalaamu robbi

Saturday, May 8, 2010

Macam-macam hal laa...

Assalamualaikum,
Semalam saya dapat sms dari kenalan yg tak berapa rapat,
Pelik juga,
Tapi best pun ada,
Panjang doanya,
Khas untuk wanita yg disayangi,
Doa sempena Hari Ibu kot...

Tapi bila sampai ke penghujung sms,
Ada hangin sikit...
"Sebarkan msj ini kpd 7 org wanita yg disayangi, insyaAllah kamu juga akan disayangi"...
Macamana tak hangin?
Wpun saya syukur jadi antara 7 org wanita yg disayangi nya,
Tapi kenapalah mudah sangat ikut membuta tuli saranan sebegini...
Ni nak menguntungkan syarikat...
Biasalah muslihat camni, kan...

Mudah sgt kita sebarkan hadith2 celcom, maxis, digi...
Yg entah sohih entah tidak,
Kebanyakannya...bkn hadith pun...
Hanya kata2 biasa...
Ni lah trend masa kini...
Tak perasan mana perginya duit tu, walau satu sen atau setengah sen,
Kelak akan dihisab...

Nak infaq jln Allah, kita berkira...
Nak bantu fakir miskin, kita tanya hati berkali2...
Anda pasti? Anda yaqin dgn jawapan anda?
Macam rancangan apa tu??
Aaa..WHO WANTS TO BE A MILLIONAIRE...

Ini dapat sms suruh sebarkan...
Terus aje forward...tak byk fikir, tak banyak tanya....
Kalau ajak kuar masturat...
Itu, ini, begitu, begini...
1001 alasan di beri...

Saya tunjuk kat suami sms tu,
Katanya, awak balas dan htr je hadith,
Solat berjemaah di masjid 27 kali ganda pahala daripada solat di rumah,
Ni baru sohih, haa sebarkanlah...
Hu hu...
Nak tak depa sebarkan...
Eleh tak glamor...
Haa tu laa...kalau kata2 Rasul SAW tak kita muliakan, sebarkan...
Tapi kata2 manusia biasa kita rasa best je nak sebarkan...
Haa...cek thermometer iman kita,
Ada demam kaa???
Ada panas kaa???
Tak panas???
Haa demam kura2 la tu,
Patutlah bila dpt sms jom kuar 10h masturat...
NO RESPONSE....

Okay lah,
Cukup sembelihan kali ni,
Halal boleh makan insyaAllah....
Bukan ayam pancung!!!

Wassalam...

13 comments:

asy_syakirin said...

assalamualaikum wbt..

ummi,
kalau ana dapat mesej mcm tuh kan..
ana balas
"boleh je hantar macam niih,tapi tolong padam pesanan akhir ruh...xda faedahnya pun..sebab hanya ALLAH yang berhak menentukan kehidupan kita,bukan SMS."

boleh tak?kawan2 yang pernah forward n ana balas macam nih,depa tak forward dah.sebab malas nak memadam pesanan akhir katanya.huhu

wallahu'alam..

seorangnenektua said...

ini adalah sms yang nak merosakkan iman! massage berantai macam ini adalah berniat nak merosakkan iman!

Umma-ali said...

Wslm wrbt,
asy_syakirin,
bak kat org tua2 matikan air je laa...

Nek,
betul lah and guess wat? dapat lagi sms yg serupa ptg tadi... mmg cpt je mende2 camni tersebar...

ziarah76 said...

cantek henpon...

umu6point said...

Assalamualaikum ummi,
hmm..sms2 mcm tu mmg la popular skrg ni..
tapi yg hotnye..selalunya siap ada tambahn mcm ni..
"jika x di sebarkan, maka anda akan mendapat bala.."

Ya Allah...apa lagi...umu pancung terus la sapa yg hantar..huhuu

ahlia azharjaafar said...

hehe..selalu gak dapat sms cam tuh. Ari tuh dpt sms dr hantu lagik..kelakar gilak..hantu tu suruh forward pd ramai org sms yg hantu tu bg..kalo x mlm nti dia dtg cekik...kakaka lawak2

Ummu Fatimah said...

Assalam Akak.. nnt tlg email saya ahliah.najib@gmail.com. Nk tanya pasal pokok kurma. Jazkillah..

AmAtuLLAHiTA'ALA said...

saya pun pernah dapat mesej camtu..bnyak kli dh..hari ni pun dapat lgi..ayatnye memang bgus,tp akhirnye kureng skt..

yg baik 2 sy aminkan je..yg bwh 2 sy wt derk je..x forward pn..

izat said...

salam kak umiiii..
kabare wak?
aduih panas tul lah ..saya dah dapat 2 sms yg sama..bhgn atas sedap betul baca tp tul lah kata kak umi tang akhir tu mals sikit..langsung jd tak best he he...tak respond langsung.

Umma-ali said...

Wa'alaikummussalam semua...
Selamat Hari Ibu...belated dahlah sbb hangin punya pasal dpt sms sengal...tp yg htr sms sengal2 gitu, tkasih bbykla atas doa kalian, tp lain kali kalau htr sms sengal kena attach sekali ubat sengal nya sbb ummi dah sengal2 otot kepala dpt sms gitu...
Oops terkecuali saudara ziarah76 dan yg sewaktu dgnnya, tak lah saya ucap selamat hari ibu pulak... nnt tmbah sengal hati hangpa...mana tak sengal, org dok hangin, dia bole komen 'cantik henpon...'!!!Jgn malaa maa...nanti hantu dtg cekik, kan ahlia azhar??? Dan kpd umu, amAtulillahita'ala(ish2 x bole pendekkan ke nama ni?) dan izat... jgn marahkan sms...mcm saya ni, langsung sengal jadiknya...kita sama2 doa agar Allah beri kefahaman agama...And ummu fatimah, nanti insyaAllah saya emel @ emel je your queries to my email- umi3ali@gmail.com or umi_anas@yahoo.com.my

Umma-ali said...

p/s tu bkn henpon saya...saya punya lebih cantik, huhu... itu gmbr henpon yg di upload dr internet..

AmAtuLLAHiTA'ALA said...

Hehe..pendekkan takpe,tapi jangan jadi 'amah' dah le..kang orang ingat orang gaji indon lak..tapi ust saya pernah kata,kita dok panggil org gaji 'amah2',sebab tu la ada yg jadi tol2 cam hamba..kena dera n sbginya..padahal mereka org yang bekerja utk majikan dan dibayar gajinya.masa zaman dulu memang ada amah,zaman skarang takde amah or hamba..jadi sapa2 yg terbaca ni,jgnlah panggil amah .panggillah bibik ke dsbginya..

p/s:utk umma-ali singkatkan je amatullahita'ala tu dgn comel.hahahahahahaha

Umma-ali said...

hehehehehe...comel comel...dulu ada bdk nm comel tapi dah pulang ke rahmatullah...ok gak ada gantian ni...huhu.Memang la ni org mana ada panggil amah sangat...

haazaa kalaamu robbi