haazaa kalaamu robbi

Friday, October 14, 2011

TITLE...no idea...

ASSALAMUALAIKUM WRBT...

hmm...lama x update blog...
syndrome malas dah merayap dlm anggota tubuh,
esp tangan yg malas nak taip bbyk...

hari ni kurangkan sifat malas tu...
nak post yg baru...
tapi takde idea plk...

hmm...
citer masa kat temboro...

masa di sana sempat jgk meraikan bersama
9 pasang yg menikah...
huhu...best jgk, first time tgok ni...

kami dipanggil oleh 2 pljr putri dr malaysia,
bergegas siap...
bersama2 masuk ke rumah Maulana Ubaydillah,
atau lebih dikenali dgn Gus Bed atau Pak Bed...
dia ni adik kpd Khiayi Uzairon...

semasa kami(saya n anak bongsu yg skrg tinggal bljr di temboro) 
masuk ke dalam rumah Gus Bed,
ramai pljr2 putri dgn jubah hitamnya...
laksana burung gagak dlm rumah...
persis suasana sahabiah zaman Rasulullah SAW apabila turun ayat hijab...
spt dlm hadith2...

di ruang tamu pula,
separuh sudah penuh...
kami dibawa ke hadapan pentas yg cantik,
dgn background tabir merah n kuning,
dgn lampu liplapnya...
hmm...nmpk meriah!
anak2 pljr putri hanya dibenarkan sampai di pintu ruang tamu,
di ruang tamu hanya tetamu2 bkn pljr...
berbagai2 pakaiannya...
ada yg menutup aurat sempurna,
ada yg pakai baju raya...
maklumlah masih syawal lagi...
dan berbagai2 gaya...
mereka terdiri dr org2 kampung yg dijemput,
dan keluarga pengantin2 yg 9 tu...
so, faham2 lah...ramainya...
tak lama kemudian dah penuh dah ruang tamu,
kami yg tadi di depan,
mengesot ke belakang sedikit...
malu ahh...duduk depan2 pentas...
anak saya pun malu...

dalam riuh rendah tu tiba2 semua org terdiam...
pengantin pun sampai...
9 org pengantin perempuan,
dgn solekan ala opera,
bak kata anak saya...
huhu...sapalah mak andamnya...
mmg pengantin jawa betul!!!
tak cantik pun jadi cantik!!!
yg dah cantik jd tambah cantik!
maklumlah hari bersejarah...

di sebelah tepi blkg hadirin sudah siap layar putih,
yg memaparkan suasana di tempat pengantin lelaki,
sebenarnya hanya di ruang tamu hadapan rumah Gus Bed...
yg memang ruang tamu bagi kaum lelaki...

sebentar kemudian Khiayi Uzairon memulakan bayan...
dgn rasa girang...maklumlah hari pernikahan anak2 santri/pljr nya...
bayannya pun santai2 saja,
ada gurauan mesra...
serta nasihat kpd pengantin,
dgn santai...

ya begitulah Khiayi Uzairon,
sunnah Nabi SAW terpancar di wajahnya,
dan penampilannya yg sederhana...

dalam bayannya,
menitik beratkan soal amalan bakal2 pengantin...
kalau amalannya biasa2 saja, katanya,
nanti dapat anak2 yg biasa2 saja...
anak2 yg selalu mengantuk bila ngaji...
anak2 yg ngaji tak dapat2 hafal...
sebab amalan makbapaknya biasa2 saja...

tapi kalau amalannya bagus...
berkat kpd anak2...
dapat anak2 yg bagus2...
yg cemerlang...dsbnya...

contoh katanya,
Syeikh Abdul Qadeer Jailani (rah),
sebaik selesai nikah,
bapanya jumpa ibunya,
dia kata...
kita buat amalan selama 40hari dahulu,
saya di masjid,
kamu di rumah...
beribadat...
kemudian baru kita bertemu...
isterinya yg taat pun setuju...
maka tinggallah mereka berdua mengasingkan diri...
selama 40 hari...
ternyata hasilnya,
apabila lahir saja ke dunia,
pada waktu itu bln ramadhan,
anaknya tidak mahu disusui...
sehinggalah waktu iftar!
rupanya dia pun puasa!
dan ada byk lagi kisahnya yg diceritakan,
saya lupa sbb tak dpt catit...
maklum ramai tamu,
berhimpit2...

pokoknya dgn amalan ibubapa bakal lahir anak2 yg akan jadi
wali2 Allah, ulamak2, hafiz2 Quran dan daie2 Allah...

begitulah...
kemudian bermulalah pernikahan,
dgn Khiayi Uzairon sendiri menikahkan pengantin lelaki...
dalam bahasa Arab!!!
ni yg saya paling takkan lupa ...
sebelum ni tak pernah dgr nikah dlm bhsa Arab...
bhsa melayu, biasalah...
masa bljr dulu ada kgkwn nikah in English...
bila pulang cerita pada mak,
katanya sah ke nikah bahasa omputih?
hehe ...mak saya...
saya kata pulak,
abih tu takkan org arab pun nak nikah dlm bhsa melayu baru sah!
ye tak ye jgk, kata mak...
hmm...bila saya dpt saksikan...bkn jadi saksi...
pompuan mana boleh jadi saksi nikah...
pernikahan dlm arabic...wow!
pastu balik citer kat mak...
dia pun seronok dgr citer saya...

ok,
tu lah alkisahnya...

sbenarnya ada byk bayan2 nasihat,
dari Khiayi Uzairon tentang amalan2 utk dapatkan anak2 yg cemerlang ni...
insyaAllah lihat di sebelah atas kanan anda...
ada iklan cd bayan dari temboro...
kalau nak dgr nasihat2 tu,
belilah...insyaAllah kami akan ke sri petaling ptg ni,
carilah di bazar yg ada jual cd2 tu...
huhuhu...ekceli kan, 
i pun tak tau kat mana...
tapi org2 lelaki tau lah kat mana nak cari....

hanya RM15 saja,
Rm10 utk infaq ke pesantren Al-Fatah di Temboro.
yg bakinya bayaran modal dan servis dari kami...
alaa dik non,
kalau topup rm10,
seminggu je tahan...
ini kalau dgr lagi n lagi...
setahun, dua tahun pun masih dapat dgr bayan2 tu...
kawan yg dah dgr bayan nasihat utk ibubapa tu pernah mention kat saya,
dah 10 kali khatam kak,
masih lagi nak dgr nasihat2 tu...
saya pulak, bkn 10x khatam...
malah sejak dapat bayan tu sekitar tahun 2006!
sampai skrg masih lagi nak dgr...

Ada lagi gambaran video suasana pondok pesantren,
yg pasti 'SubhanAllah...' diucapkan bila kita tengok sendiri...

ok lah....
cukup2 lah tu mengiklan kak bedah oii...
penat mata dik non baca ni haa...
pasni dik non belilah...
bagi telinga lak penat dgr....

hehehe...

wassalam...

4 comments:

hamdi said...

MasyaAllah...

moga Allah bangkitkan ulama2 haq...

azam~

fuad ansari said...

kahwin ramai2 serentak, jimat jugak kan....

mesti best dapat dengar khutbah nikah yg macam tu..

Umma-ali said...

insyaAllah hamdi...azam sungguh2...org muda azamnya bagus, insyaAllah dibantu Allah...

fuad, jom lah ziarah temboro...pasti akan ada rasa aura madinah almunawwarah zaman Rasulullah SAW...insyaAllah...

Bijen M. said...

Pehh!
Rasa nak keluar 40H lepas nikahlah gini.

haazaa kalaamu robbi