haazaa kalaamu robbi

Thursday, January 12, 2012

USAHAKAN IMAN KITA

assalamualaikum wrbt,

bismillahirrohmaanirrahim,
to my dear readers...
ececeh...

lama benor x update blog ni,
rasa janggal lah plk,
ok ok xpe,
yg penting niat yg baik,
smoga Allah mudahkan...

dolu2 masa mula2 dpt usaha di US,
byklah bhn2 dr bayan elders kami dpt,
org baru le katakan,
semua best2 je kita dpt,
bak kata org mcm sinar mentari di pagi hari,
wpun terang bersinar,
tapi sejuk terasa dalam hati ni...
bgitulah sinar hidayat awal2 dulu,
bagi diri saya...yg pastinya,
bg org lain manalah saya dpt nak tahu,
kecuali disingkapkan sendiri oleh yg empunya diri...

yg saya masih ingat sampai skrg,
adalah perumpamaan iman dgn susu...

susu kalau ada segelas je,
campak ke dlm air kolah,
sudah tentu susu tu dah x nampak lagi,
dah jadi air kolah semuanya...
nak ambik balik susu tadi tak boleh dah laa...

tapi klu susu tadi di proses jadi butter/marjerin,
makna kata di usahakan lebih sikit...
butter kalau dicampak ke dlm air kolah,
apa jadi?
kolah tu akn berminyak...
akan terkesan sikit lah air kolah tu,
tapi nak ambil balik butter tadi,
tentu susah sbb dah berapung jadi minyak,
klu ambil pun dah bercampur dgn air kolah...

tahap ketiga,
bila susu tadi diproses dgn lebih lama,
usaha lebih lagi,
ia akan jadi keju...
nah skrg ambik keju tu campak dlm air kolah!
apa jadi?
keju tu tetap mcm tu jugak,
mungkin tak ubah air kolah,
tapi klu kita cedok,
kita akn dpt ambil keju tu as it was,
takde perubahan sbb keju tu dah membeku,
keju tak boleh larut dlm air kolah,
air kolah pun tak cantik lagi,
ada nampak terapung2 keju yg beku...

ok berbalik kpd tamsilan susu sebagai iman,
iman yg tak di usahakan,
bila bercampur dgn suasana maksiat,
iman tu dah hilang,
dah masuk maksiat,
dah bercampur...
hilang terus! nauzubillah...

bila iman diusahakan sedikit dgn bykkan amal ibadat,
dakwah sikit2...
iman jadi mcm butter tadi,
tercampak dlm suasana maksiat,
ia akn ubah suasana sikit,
tapi tak mampu utk kekalkan iman dia,
iman dah bercampur2...
klu ada pun dah nipis mcm minyak terapung...

tapi bila iman tu diusahakan lagi n lagi,
lamaaaa sangat....
ia akan jadi mcm keju,
tepu tak boleh berubah lagi,
masuk dlm suasana apa sekalipun,
tetap preserve iman dia,
tetap beku n tepu,
takkan berubah,
ia akn mnjadikan suasana berubah sedikit,
tak molek dah nak mngumpat bila ada pak lebai kat sebelah,
tak molek dah nak mengutuk bila ada mkcik tutup aurat sempurna sama2 dlm majlis kenduri,
pssst diamlah, malu lah sikit....
haa begitulah klu iman kita diusahakan lagi n lagi...

insyaAllah sama2 kita cuba usahakan iman kita...
amal n sampaikan...

wassalam.

6 comments:

asy_syakirin said...

mashaAllah...semoga tamsilan iman seperti susu menjadi keju...huhuhu

usaha lebih lamaaaaaa lagi...inshaAllah...

entry ummi sentiasa best! hee..jazakillah khairan ummi :)

fuad ansari said...

best best..

mau tak mau, sy kena usaha atas iman lagi dan lagi.. biar jadi seperti keju.. (",)

p/s: sekali sekala update blog, tapi bila update, lain macam kesannya.. syukran ya ummi atas perkongsian.. (",)

sofya myra said...

SAY CHEEEZZZZZEEEEE!!!HEHEH..SLM KAK JOT..JZ WANA SAY, MIZU! HIHI..MZ ALL OF U! SLM SYG, SLM RINDU WAT SUMER MASTURAT2 D FB SNAAAAA!HUHUHUUUU..MHN DOAKN SY SKLUARGA..JGA HIDYAH SLURUH ALAM..AMEEN.. JZAKILLAH DEAREST SIS..

Yana Lan said...

Sukalah perumpamaan susu dan iman. Menarik!
Yana dah datang sini. :D

Eh atas ni Umi Myra ke? Gambar dan tulisan huruf besar tu sangat tipikal dengan Umi. Heheh.

Umma-ali said...

Aslm, pengkomen budiman...huhu...

asy_syakirin, jazakillahukhoir, jom sama2 usahakan iman kita sampai jd keju...sdp n mahal keju, kan? klu x, xkan pizza sume mahal2...

saudara fuad ansari, syukran jg bg smngat pd ummi yg dah lomah nk mengupdate blog ni...

sofya myra, ecece...nama baru org lama...hua3!

Yana Lan, welcome2! ha'ah caps lock dy dah rosak, tu la xleh ubah lg...hihi...

Ahlia Rushdi said...

salam...
mohon share ye...
syukran:-)

haazaa kalaamu robbi